Контраст
Шрифт

Катерина Павліченко: МВС вже зроблено значні кроки щодо запобігання та протидії домашньому насильству та впровадження ґендерно орієнтованого підходу у своїй діяльності

clock
25.02.2021 17:30

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко взяла участь в онлайн-заході “Спрямовуємо зусилля на те, щоб закон працював для жінок”, який був організований Джорджтаунським інститутом жінок, миру та безпеки, у партнерстві з послами Джорджтауну у справах жінок, миру та безпеки.               
Захід був присвячений ефективним стратегіям впровадження ґендерно орієнтованого законодавства. 

“МВС України - перше відомство, яке розробило внутрішньовідомчий план з реалізації Національного плану дій з виконання рекомендацій Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». І в продовження цієї роботи ми вже маємо другий такий план до 2025 року”, - відмітила під час виступу заступниця міністра. 

Після ухвалення Пекінської декларації та Платформи дій у 1995 році Україна досягла значного прогресу у сфері забезпечення гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок. Для втілення їх положень у життя український уряд запровадив наскрізний підхід, коли кожне міністерство відповідає за забезпечення гендерної рівності у своїй галузі.

“Міністерством внутрішніх справ вже зроблено значні кроки з метою впровадження гендерно орієнтованого підходу у своїй діяльності, зокрема: усунуто будь-які бар’єри для жінок у проходженні служби на посадах військовослужбовців, створені підрозділи з гендерної політики, впроваджено гендерну тематику у професійне навчання особового складу органів системи МВС та відпрацьовано механізми недопущення дискримінації, в тому числі сексуальних домагань на робочому місці. Також велика увага приділяється проведенню інформаційних кампаній з підвищення обізнаності населення про прогреси впровадження гендерної політики в МВС України”, - зауважила під час виступу Катерина Павліченко.

Результатом цих заходів, стало помітне зміцнення статусу жінок у секторі безпеки та збільшення їх кількості. 

“Ще одним нашим досягненням у впровадженні гендерної політики в правоохоронних органах та залучення жінок до сектору безпеки України є створення Української асоціації представниць правоохоронних органів. Це «платформа», яка об’єднує жінок із різних правоохоронних агенцій з метою підтримки і просування ідей гендерної рівності шляхом створення сприятливого середовища для обміну досвідом, подолання стереотипів та бар’єрів на шляху до кар’єрного зростання”, - розповіла заступниця міністра. 

Крім цього Україною здійснено ряд важливих кроків задля боротьби із домашнім насильством. Міністерством внутрішніх справ сфокусовано діяльність Національної поліції України на ефективному реагуванні на випадки домашнього насильства з метою мінімізації їх латентності. Окрім того в системі Національної поліції України створені та успішно функціонують спеціалізовані сектори та мобільні групи поліції з протидії домашньому насильству.

“Завдяки усім цим послідовним крокам, домашнє насильство перестає бути закритою темою в Україні, а постраждалі починають вірити, що гарантовано отримають захист та звертаються по допомогу. Підтвердженням цьому є збільшення кількості звернень до поліції на 47%”, - акцентувала Катерина Павліченко. 

Фото Андрій Новицький 

Схожі матеріали
Діяльність