Контраст
Шрифт

Ґендерний марафон продовжує Одещина

clock
25.10.2018 11:45

22-23 жовтня радниця Міністра МВС з ґендерних питань проводила  інформаційні робочі наради з впровадження ґендерної політики з керівниками складових системи МВС. Розвиток ґендерної компетентності правоохоронців – це зобов’язання перед світовою спільнотою, колегами, а головне - суспільством, в інтересах якого вони служать.

Вікторія Арнаутова ознайомила керівний склад Головного управління Національної поліції України в Одеській обл. з новаціями в системі МВС, направленими в бік інтеграції ґендерної рівності серед правоохоронців. Пояснюючи логіку ґендерного підходу, експертка зауважила, що соціальні характеристики того, що означає бути жінкою і чоловіком, - не постійні, вони змінюються та еволюціонують відповідно до змін у суспільстві. Таких гострих змін українці, зокрема, зазнали у 2014 році, коли в умовах, щосклалися, почало спостерігатися збільшення кількості жінок у секторі безпеки.

Сучасні тенденції політики ґендерної рівності в секторі безпеки України та світі обговорювали у Головному управлінні ДСНС України в Одеській області. Фахівці Служби порятунку розібралися з основними поняттями ґендерної теорії, ознайомилися з міжнародними нормами та національними нормативно-правовими актами щодо забезпечення ґендерного паритету, а також розглянули місце України в світовому рейтингу за індексом глобального ґендерного розриву. Зазначалася важливість реалізації ґендерної політики для системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій, як якісне і ефективне реагування на різні потреби кожного члена суспільства та двигун реформування відомства.

У Південному територіальному управлінні НГУ у ґендерному діалозі прийняли участь представники командування та особовий склад нацгвардійців Південного ОТО, 34-го окремого батальйону та 11 бригади ОГП. На зустрічі відзначалося, що для якісного розуміння поняття ґендеру та ґендерної політики, потрібно починати з себе. Саме знання цих основ, дають змогу ефективно будувати партнерські відносини. А це означає, що кожен з нас може розвиватися у своєму напрямку, тим самим не шкодити, а навпаки допомагати відносинам в робочих колективах і в сім’ї. Вікторія Володимирівна також підкреслила, що в Національній гвардії інституційне впровадження ґендерної політики практично на самому вищому рівні, ніж в інших силових структурах держави.

Керівний склад Південного та Регіонального управління Морської охорони також на прикладах з реального життя та службової діяльності опановував знання щодо забезпечення дотримання принципів ґендерної рівності. Розглядалися проблемні питання у конкретних підрозділах, що здійснюють охорону державного кордону на суходолі, на кораблях на катерах Морської охорони, готовність та можливість приймати на службу жінок до льотного складу авіаційної ескадрильї.«У нас багато напрацювань, якими ми щедро ділимось, розвиваємо ґендерну політику і внутрішньовідомчу, і державну. Саме це дає змогу адекватно і оперативно реагувати на сучасні виклики, впроваджувати новації, які сприятимуть ґендерній рівності у нашій структурі.» Керівники регіональних управлінь проінформували про наявне співвідношення відсоткової долі чоловіків та жінок у ввірених підрозділах, про способи вирішення питань забезпечення рівних можливостей для чоловіків та жінок на службі, а саме,питання облаштування відповідної інфраструктури місць дислокації.

У ході робочої зустрічі з представниками науково-педагогічного складу та курсантами Одеського державного університету внутрішніх справ радниця міністра зупинилася на ключових питаннях інтеграції ґендерного підходу у вищих навчальних закладах. Увазі присутніх було представлено міфи щодо ґендерної політики та елементи гібридної війни, які існують зараз в нашому інформаційному просторі.«Кожна людина має право на опанування найбільш підходящої спеціальності та отримання відповідної посади, а держава, у відповідь, повинна вам відкрити всі можливості для цього, без заборон і обмежень», – зазначила Вікторія Арнаутова.

Попереду ще аналогічні робочі ґендерні наради робочих зустрічей із персоналом інших регіональних управлінь складових системи МВС.

Схожі матеріали
Діяльність