На Київщині розпочався спеціальний курс підготовки снайперів (UAR-10) Нацгвардії за стандартами наближеними до НАТО

clock
22.07.2021 10:12

З метою удосконалення майстерності та здобуття стійких навичок зі снайпінгу в Навчально-бойовому центрі підготовки до спеціальних дій Міжнародного центру НГУ, що на Київщині, розпочався спеціальний курс підготовки снайперів (UAR-10). До проведення курсу залучаються інструктори Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція «UNIFIER»).

За словами начальника управління міжнародного співробітництва ГУ НГУ полковника Володимира Грабчака підготовка снайперів Національної гвардії – це черговий етап розвитку співпраці з операцією «UNIFIER».

«Канадські колеги надали допомогу в підготовці інструкторів Навчально-бойового центру до проведення спеціального курсу підготовки снайперів (UAR-10) та у створенні пілотного проєкту навчальної програми. Вона базується на стандартах НАТО, досвіді підготовки снайперів Збройних сил Канади та участі у бойових діях під час проведення операції Об’єднаних сил на сході України», – сказав він.

Полковник Володимир Грабчак зазначив, що співпраця з операцією «UNIFIER» має практичні результати і позитивну динаміку щодо впровадження стандартів НАТО у систему підготовки Національної гвардії.

Снайпери під час проходження спеціального курсу навчання отримають теоретичні знання та практичні навички зі снайпінгу, спостереження та вибору і облаштування снайперської позиції, прихованого пересування та маскування, військової топографії, а також удосконалять практичні навички щодо ведення вогню по різноманітних цілях і його корегування.

«Теоретичні знання будуть інтегровано поєднуватися з практичними заняттями. На полігоні снайпери будуть виявляти та вести спостереження за цілями, визначати відстань, напрямок та швидкість вітру, орієнтуватись на місцевості без топографічних приладів, приховано пересуватись до снайперської позиції та маскуватись відповідно до умов навколишнього середовища, а головне вести високоточну стрільбу на далекі відстані», – розповів перед початком занять начальник служби координації підготовки снайперів ГУ НГУ полковник Микола Шерстюк.

На кожному етапі підготовки учасники курсу після освоєння теорії та практики будуть проходити залікові стандарти, на виконання яких матимуть лише декілька спроб. Підсумком підготовки стане виконання комплексного тактичного завдання.

Канадські інструктори операції «UNIFIER» упродовж проведення базового курсу підготовки будуть не лише надавати дорадчу допомогу з дотримання кваліфікаційних стандартів, а й самостійно проводити польові заняття.

Цей курс стане підґрунтям для створення навчальної програми базової підготовки снайперів, що відповідатиме стандартам НАТО.

Після складання стандартів та виконання підсумкового комплексного снайперського завдання з бойовою стрільбою курсанти отримають сертифікати та посвідчення про проходження спеціального курсу підготовки снайперів.

Відділення інформації та комунікації Міжнародного центру НГУ

Схожі матеріали