Піротехніки ДСНС з початку року вилучили та знищили понад 1142 вибухонебезпечних предмета

clock
18.01.2022 10:00

Піротехнічні підрозділи держслужби з надзвичайних ситуацій щодня обстежують території країни, виявляють, вилучають та знищують вибухонебезпечні предмети часів минулих війн. Лише минулої доби здійснено 9 виїздів, під час яких вилучено та знищено 16 вибухонебезпечних предметів.

Зокрема, піротехніки ДСНС Житомирщини знищили два боєприпаси часів минулих війн, виявлені поблизу сіл Пряжів та Хичів Житомирського району. У першому випадку на невідомий металевий предмет натрапили шукачі металобрухту, у другому ж – випадковий перехожий. Прибувши до місць виклику група піротехнічних робіт ідентифікували знахідки як артснаряди часів минулих війн.

Усі вилучені вибухонебезпечні предмети вивезені у спеціальне місце та знищені шляхом підриву.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, протягом минулої доби, 17 січня, піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області обстежено 0,31 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському районах, де виявлено та вилучено 28 вибухонебезпечних предметів: 1 артилерійський снаряд, 26 мінометних мін, 1 вибухову речовину.

Минулої доби на Донеччині, у лісосмузі за межами с. Рибинське Волноваського району, вилучено та знищено 4320 патрони 5,45 мм, РПГ 22 – 3 од., ПГ 7Л – 1 од., ПГ 7С – 4 од., запал гранати УЗРГМ – 2 од., граната Ф 1 – 8 од., міна ТМ 62 – 1 од., міна МОН 50 – 1 од., тротил 200 гр. Від Головного управління залучалось 8 чоловік особового складу та 2 одиниці техніки.

Загалом, з початку року піротехніки ДСНС вже вилучили та знищили 1142 вибухонебезпечних предмети, з них – 4 авіаційні бомби.

Тож, з метою попередження нещасних випадків разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Держслужба з надзвичайних ситуацій вкотре нагадує правила безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами.

Категорично забороняється:
- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

У разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно одразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Прес-служба ДСНС України

 

Схожі матеріали