У МВС обговорили стан реалізації гендерної політики в системі органів внутрішніх справ

clock
17.05.2018 14:14

Вчора, 16 травня, відбулася зустріч заступника міністра внутрішніх справ Тетяни Ковальчук із Спеціальним представником Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру та безпеки Клер Хатчинсон.

У робочій зустрічі також взяли участь радник Спеціального представника Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру та безпеки Марко Спарано, заступник директора Офісу зв’язку НАТО Шерон Ірвин, національний фахівець з політичних питань Офісу зв’язку НАТО Ірина Красноштан та координатор Цільової команди реформ МВС Ірина Губенко.

Сторони обговорили розробку і впровадження Стратегії розвитку системи МВС України до 2020 року, реалізацію Плану заходів МВС з імплементації Резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також цілі партнерства НАТО та зобов’язання в Річній Національній програмі.

«Нашим відомством вперше було включено гендерний підхід до стратегічних документів, що формують реформування системи МВС, а саме в Стратегію розвитку системи МВС до 2020 року. Кожен стратегічний пріоритет Стратегії розвитку перетинається з базовим принципом рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків. Гендерна політика має бути в основі правоохоронної системи. Ще одним доказом впровадження гендерної політики в діяльність МВС є розроблення та затвердження Плану заходів міністерства щодо реалізації резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», який охоплює всю систему Міністерства внутрішніх справ та за своїм наповненням значно ширший ніж Національний План дій, оскільки включає в себе ще дочірні резолюції», ‑ зазначила Тетяна Ковальчук.

«Жінка, в першу чергу – активна учасниця у вирішенні конфлікту і в забезпеченні миру, і її активна участь у цьому процесі, як барометр, яким вимірюється рівень гендерної переконливості країни», ‑ наголосила Клер Хатчинсон.

Після двосторонньої зустрічі, заступник міністра представила Клер Хатчинсон групу контактних осіб з гендерних питань, яка створена в МВС безпосередньо для реалізації Плану заходів МВС щодо виконання Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

На початку такої робочої зустрічі був представлений відеоролик, який повністю розповів про реалізацію гендерної політики в діяльності МВС,  а саме про розроблення мережі радників з гендерних питань, про роботи мобільних груп поліції з протидії домашньому насильству «ПОЛІНА», про створення в МВС самостійного Сектору з питань дотримання гендерної рівності,  про роботу щодо врегулювання та вдосконалення законодавства України з питань генедерно обумовленого насильства.  

Про роботу Сектора з питань дотримання гендерної рівності МВС розповіла в.о. завідувача Ольга Перунова. Вона зазначила «Наразі, за допомогою гендерних радників ООН «Жінки», ведеться роботи з розроблення Положення про Сектор, з визначенням його чітких завдань, функцій, прав та повноважень, з розроблення положення про впровадження мережі гендерних радників в систему МВС. Крім цього проводиться гендерний аналіз Правил етичної поведінки МВС та ЦОВВ, діяльність яких спрямовується та координується через Міністра внутрішніх справ, з урахуванням дотримання принципів рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків та не дискримінації».

Гендерна радниця ООН «Жінки» Кристина Бродич розповіла про роботу щодо розроблення Плану заходів МВС з реалізації Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир,безпека», а також про систему моніторингу та оцінки Плану заходів МВС.

Про діяльність ГО «Української асоціації представниць правоохоронних органів» розповіла голова Асоціації - Катерина Павліченко. Вона зазначила: «УАППО є платформою, де жінки-правоохоронці можуть розвивати свої лідерські навички, підтримувати одна одну, а також сприяти впровадженню гендерно чутливих політик і практик у відповідних структурах. УАППО є одним із загальнонаціональних механізмів забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у правоохоронних органах, в рамках процесу запровадження комплексного гендерного підходу».

У завершенні робочої зустрічі Клер Хатчинсон ще раз наголосила на рішучості та наполегливості МВС у напрямку реалізації гендерної рівності та  зазначила: «Успіх – це рівень захисту населення, запобігання насильству щодо жінок та дітей, необхідності зробити невидиме видимим. Головною візією є насамперед рішучість, політична воля, персональні переконання, партнерство та гнучкість заради миру»   

 

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали