Контраст
Шрифт

Тетяна Ковальчук: У нашому суспільстві не має бути аутсайдерів щодо реалізації своїх прав та можливостей

clock
28.02.2018 11:43

Про це заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук заявила сьогодні, 28 лютого, під час установчих зборів з питань виконання МВС резолюції Ради безпеки ООН 1325. Участь у заході взяли гендерний радник КМЄС Сорен Сондерструп та урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко.

«Гендерна політика чи гендерний підхід сьогодні є одним із пріоритетних у системі Міністерства внутрішніх справ. І ми не просто декларуємо принцип гендерної рівності, а докладаємо всіх зусиль для його впровадження у діяльності Міністерства і центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується міністром внутрішніх справ», – підкреслила Тетяна Ковальчук.

За її словами, ствердження гендерної рівності є невід’ємною частиною суспільних трансформацій, що відбуваються в Україні і, водночас, стимулом до подальшого розвитку.

«Сьогодні в українському суспільстві руйнуються стереотипні уявлення про роль чоловіка і жінки. Практично у всіх сферах життєдіяльності роль жінки зростає. Не лише у цивільних органах, а й у військових формуваннях продовжує збільшуватися частка жінок. Вони беруть участь у волонтерській діяльності, військових діях, правоохоронній діяльності. Тому гендерна політика у нашій державі в умовах обраного вектору постає у новому актуальному світлі. І МВС працює над забезпеченням рівних можливостей і недопущення дискримінації щодо участі чоловіків і жінок у прийнятті важливих суспільних рішень», – запевнила Тетяна Ковальчук.

Під час заходу заступник глави МВС окреслила цілі, завдання та принципи гендерної політики в системі МВС на період до 2020 року. Вона також зупинилася на досягненнях минулого року. Йдеться, насамперед, про створення в системі МВС мережі контактних осіб з гендерних питань, що є безпрецедентним досвідом для України, та залучення трьох національних гендерних радників.

Одним із важливих досягнень є також запуск у 2017 році амбітного проекту – поліцейської мережі протидії домашньому насиллю «ПОЛІНА». Крім того завершується підготовка до запуску у березні цього року Української асоціації працівниць правоохоронних органів.

«Не має бути аутсайдерів у нашому суспільстві щодо реалізації своїх прав та можливостей», – підсумувала Тетяна Ковальчук. Вона подякувала міжнародним партнерам і громадським організаціям за підтримку щодо впровадження гендерної політики і висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю у цьому напрямі.

Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко зазначила, що запланована МВС робота є дуже важливою, і дуже добре, що ці плани впроваджуються у життя. «МВС вже чимало зробило. І ми бачимо, що у вас є сили, спроможність і політична воля для втілення задуманого», – сказала Катерина Левченко.

Своєю чергою гендерний радник КМЄС Сорен Сондерструп відзначив важливість створення такого важливого інструменту моніторингу впровадження плану 1325 як мережа контактних осіб з гендерних питань.

«Консультативні місія ЄС підтримує план заходів МВС щодо гендерної політики до 2020 року і запроваджений вами моніторинговий механізм. Важливою складовою у цьому процесі є забезпечення роботи робочої групи. Ми продовжуватимемо підтримувати ці ваші починання всіма можливими способами», – запевнив він.

Цього дня Тетяна Ковальчук і Сорен Сондерструп вручили 26 контактним особам з гендерних питань сертифікати про успішне проходження тренінгу, проведого за підтримки КМЄС та Фольке Бернадотте Академі у листопаді 2017 року.

Потому контактні особи з гендерних питань взяли участь у наступному тренінгу, що проходив у МВС.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність