Контраст
Шрифт

Тетяна Ковальчук: МВС зацікавлене у вивчені дієвих міжнародних підходів щодо протидії домашньому насиллю

clock
05.03.2018 14:15

Про це заступник міністра внутрішніх справ України заявила сьогодні, 5 березня, під час відкриття тренінгу «Посилення ефективності міжвідомчої взаємодії у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашньому насильству» для працівників органів державної влади. Триденний тренінг проходить за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення та Посольства Великої Британії в Україні.

Як підкреслила Тетяна Ковальчук, серія спеціалізованих міжвідомчих тренінгів започаткована представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні є дуже актуальною, як для правоохоронців, так і для всього українського суспільства.

«Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки, діти та люди похилого віку. Крім того, в  Україні, як і у багатьох інших країнах, існуюча статистика щодо насильства за ознакою статі та домашнього насильства не відображає реальної ситуації. І це не дає повною мірою оцінити обсяг проблеми та її тенденції, особливо в умовах збройного конфлікту. Тому і МВС, і решта суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, мають бути добре ознайомленими з міжнародними підходами для того, щоб забезпечити створення можливостей протидії цьому явищу і їх застосування на місцевому та національному рівнях в Україні», – підкреслила заступник глави МВС.

Тетяна Ковальчук окреслила роль системи МВС у міжвідомчій взаємодії щодо протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Зокрема, йшлося про успішне запровадження у 2017 році поліцейської мережі протидії домашньому насиллю «ПОЛІНА». Проект стартував за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.

На зустрічі також були присутні представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко, заступник Міністра соціальної політики Наталя Федорович, представники управління моніторингу дотримання прав людини МВС, превенції Національної поліції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти та науки України та громадських організацій. І, як підкреслили, учасники заходу, є всі підстави стверджувати, що спеціалізована підготовка фахівців у сфері боротьби з гендерно обумовленим насильством та насильством у сім`ї забезпечить чітку і злагоджену міжвідомчу взаємодію суб’єктів протидії цим різновидам злочинів.

За результатами тренінгу буде розроблений практичний алгоритм міжвідомчої взаємодії як на локальному, так і на національному рівнях.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність