Обов’язок МВС сприяти залученню всіх верств населення, до роботи в органах і підрозділах сектору безпеки, - Тетяна Ковальчук

clock
23.02.2019 10:15

В п’ятницю, 22 лютого, за участю заступника міністра внутрішніх справ Тетяни Ковальчук в Головному офісі Консультативної місії Європейського Союзу відбулося 11 засідання  робочої групи з правоохоронних питань, присвячене  темі впровадження гендерного компоненту в сектор безпеки.

Проведення регулярних зустрічей у такому форматі, ініційоване Консультативною місією ЄС, дозволяє на регулярній основі обмінюватися кращими практиками, які застосовуються у правоохоронній діяльності, а також інформувати про нові виклики та залучати міжнародних партнерів у якості радників та донорів для вирішення першочергових проблемних питань.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук ознайомила присутніх з результатами роботи МВС  щодо розбудови інтегрованого гендерного підходу. У 2018 році міністерством вжито заходів з метою усунення правових бар’єрів для активної та значної участі жінок і чоловіків у секторі безпеки, інституалізації гендерної політики шляхом створення спеціальних уповноважених структурних підрозділів, розбудови мережі гендерних радників, удосконалення механізму проведення гендерно-правової експертизи нормативно-правових актів, створення інституту наставництва – Української асоціації представниць правоохоронних органів.

«Міністерство внутрішніх справ України бачить своїм обов’язком сприяти залученню всіх без виключення верств населення, до роботи в органах і підрозділах сектору безпеки та оборони. Ми не просто декларуємо принцип рівних прав та можливостей, ми докладаємо всіх зусиль для його впровадження у діяльність Міністерства внутрішніх справ України», - зазначила заступник міністра.

Також Тетяна Ковальчук звернула увагу представників міжнародної спільноти до перспективних проектів, запланованих на найближче майбутнє:  проведення інформаційних заходів, розвиток комунікації, організація навчальних заходів для працівників системи МВС, наукова та дослідна діяльність, продовження роботи з питань удосконалення процесів запобігання та протидії всім формам насильства, та формування ядра гендерної компетенції – Стратегії з реалізації гендерної рівності в секторі безпеки.

Заступник міністра запевнила присутніх в тому, що наразі в Міністерстві внутрішніх справ України вже є команда реформаторів, готових до позитивних змін та до втілення нових ідей у життя, що дозволить покращити роботу сектору безпеки і допоможе міністерству стати абсолютно прозорими, відкритими, надійним і підзвітними. «Ми маємо намір йти шляхом змін і кожним новим проектом підтверджувати європейський вибір наших громадян. Кожен із нас розуміє, що впровадження принципу рівних прав та можливостей чоловіків та жінок посилить сектор безпеки та зробить його відкритим та інноваційним», - сказала Тетяна Ковальчук.

Своєю чергою, радниця з гендерних питань Консультативної місії ЄС Агата Жиманська відмітила позитивні зрушення МВС у сфері впровадження кращих європейських практик у гендерній політиці, та водночас підкреслила важливість дотримання стратегічного підходу у цій роботі.

Учасники зустрічі також обговорили діяльність МВС та Національної поліції щодо протидії домашньому насильству на підставі інформації, представленої Веронікою Крістковою, старшим радником з питань законодавчої реформи КМЄС.

Схожі матеріали