Дні гендерної рівності в Маріуполі

clock
10.06.2019 14:11

За участю радниці міністра внутрішніх справ з питань гендерної політики у регіональних управліннях Національної поліції України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України та у військовій частині 3057 Національної гвардії України відбулися наради з впровадження принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у повсякденну діяльність.

Розглядалися питання міжнародних зобов’язань України щодо гендерної рівності, основні засади гендерної політики національного законодавства, зокрема завдань Національних планів стосовно їх виконання складовими сектору безпеки і оборони, переваги гендерної рівності для системи МВС та зміст гендерної компетентності професіонала системи МВС.

Враховуючи складність сприйняття гендерної тематики в суспільстві завдяки проявам інформаційної гібридної війни, ознайомлювались з основами гендерної концепції в інтерактивному форматі, що супроводжувалось бурхливими емоціями та практичними питаннями від учасників зустрічей.

Підіймалися проблемні питання гендерної дискримінації у структурах щодо професійного відбору, утримання, кар’єрного зростання персоналу, речового забезпечення та потреб жінок у покращенні форменого одягу і бронезахисту, удосконалення інфраструктури у підрозділах, особливо у зоні конфлікту.

«Водночас з необхідністю вирішувати проблеми, спостерігаються суттєві зрушення у розумінні керівного і командного складу підрозділів у необхідності впровадження гендерної інтеграції, радує збільшення жінок на керівних посадах. Змінюються і жінки – сьогодні вони вже ходять в наряди і патрулі, більшість жінок несуть службу нарівні з чоловіками» - зазначила гендерна радниця.

7 червня у Маріуполі пройшов черговий Український Жіночий Конгрес, в якому також взяла участь Вікторія Арнаутова. В першій дискусійній панелі «Жінки у політиці та сфері безпеки і оборони» вона повідомила про політичну волю керівництва МВС та позитивну динаміку не тільки у загальному збільшенні жінок, а і на керівних посадах в усіх п’яти інституціях системи МВС.

«Серед завдань радників і уповноважених підрозділів з гендерної інтеграції в МВС стають сьогодні такі першочергові завдання, як інституалізація гендерної політики, розподіл статистичної інформації за статтю, розробка гендерних індикаторів моніторингу та оцінки впливу реформ, що відбуваються в МВС. Один із наших викликів сьогодні – це створення системи навчання персоналу  системи МВС з підвищення гендерної обізнаності, що суттєво полегшує впровадження гендерної політики  в МВС та ефективніше реагування на потреби безпеки суспільства» ‑ зауважила Вікторія Арнаутова.

Також було зазначено про те, що в останні роки було вирішено практично всі законодавчі обмеження для жінок у сфері безпеки і оборони, водночас існує необхідність змінювати законодавчі обмеження і дискримінаційні норми щодо чоловіків як «громадян у формі».

Схожі матеріали