Контраст
Шрифт

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 22 тисячі вибухонебезпечних предметів

clock
18.05.2021 10:09

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 17 травня, здійснено 77 виїздів, під час яких виявлено 303 боєприпаси.

Так, 17 травня піротехнічна група Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України проводила роботи щодо обстеження території Харківської області задля виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, зокрема, неподалік с. Хорошево та с. Пісочин в Харківському районі, в смт Солоницівка, Дергачівського району, в с. Шестакове, Вовчанського району, а також в місті Харків. Всього було знищено 18 боєприпасів, з яких: 3 артснаряди калібру 122 та 76 мм та 15 мінометних мін калібром 82 та 50 мм.

Того ж дня в Івано-Франківській області було знищено 8 вибухонебезпечних предметів. Зокрема, в селі Світанок, Івано-Франківського району, на відкритій території були виявлені один 105 мм артилерійський снаряд та два 75 мм артилерійські снаряди часів ІІ Світової війни; в селі Рибне, Івано-Франківського району, на відкритій території лісової місцевості було виявлено п’ять протитанкових мін часів ІІ Світової війни.

Водночас, група підводного розмінування та спеціальних водолазних робіт Частини спеціальних робіт Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України виїхала в Оболонський район м. Києва, де на березі річки Дніпро, навпроти риболовно-спортивної бази «Смарагдова», відпочивальники знайшли підозрілий предмет, схожий на боєприпас. Прибувши на місце події, піротехніки ідентифікували небезпечну знахідку як ручна граната РГД-33. Потім водолази-піротехніки провели обстеження прибережної зони та акваторії річки Дніпро за допомогою підводних металошукачів. Вилучений вибухонебезпечний предмет передано піротехнічному розрахунку МРЦ ШР ДСНС України для подальшого знищення у встановленому порядку.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 17 травня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,43 га території та виявлено і вилучено 6 ВНП.

У Луганській області було обстежено 7,2 га території області у Сєвєродонецькому районі, де було виявлено та вилучено 42 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 21 тис. 882 вибухонебезпечних предмети, у тому числі, 96 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та в жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси!

Схожі матеріали
Діяльність