Контраст
Шрифт

Столичні правоохоронці викрили киянина, який продавав підроблені COVID-сертифікати

clock
18.11.2021 10:44

Зловмисник вносив недостовірну інформацію про здійснення вакцинації у базу даних електронної системи охорони здоров’я, після чого видавав відповідні свідоцтва. Свої «послуги» зловмисник оцінював у 4 000 гривень. Правопорушнику загрожує до шести років в’язниці.

Слідчі Дарницького управління поліції спільно зі співробітниками Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області та під процесуальним керівництвом окружної прокуратури викрили незаконну діяльність чоловіка, який виготовляв і продавав підроблені COVID-сертифікати. 32-річному місцевому мешканцю допомагала медпрацівник однієї із київських лікарень.

Поліцейські з’ясували, що зловмисник знаходив клієнтів через соціальні мережі та пропонував придбати міжнародний COVID-сертифікат без проходження процедури вакцинації. Йому допомагала сімейна лікарка, яка вносила недостовірну інформацію в базу даних електронної системи охорони здоров’я та видавала COVID-сертифікат. У такий спосіб цей документ відображався у додатку «ДІЯ», що давало можливість виїзду за кордон. Правоохоронці встановили, що клієнти платили за «послугу» 4 000 гривень та отримували підроблені сертифікати поштою.

У результаті санкціонованих обшуків поліцейські виявили та вилучили речові докази: чернетки, банківські картки, телефони, свідоцтва про вакцинацію, ноутбук та інші документи, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Слідчі Дарницького управління поліції розпочали кримінальні провадження за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України - підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів  і ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України - несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Наразі за процесуального керівництва окружної прокуратури правоохоронці готують зловмисникам повідомлення про підозри у скоєнні злочину. Їм загрожує до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Києва

Схожі матеріали
Діяльність