Контраст
Шрифт

У Києві слідчі Нацполіції повідомили про підозру фігурантам схеми з виготовлення підроблених Covid-сертифікатів

clock
22.02.2022 12:22

Вартість одного фальшивого Міжнародного свідоцтва про вакцинацію від коронавірусної хвороби становив 300 доларів США.  Підозрюваним загрожує до 5 років позбавлення волі.

У Києві слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України спільно з оперативниками СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора викрили схему з виготовлення та подальшого збуту міжнародних свідоцтв про вакцинацію від коронавірусної хвороби «Covid-19» без фактичного проходження вакцинації. 

Слідчі встановили, що 45-річний чоловік та його 24-річна співмешканка підшукували осіб, які хотіли придбати підроблені Covid-сертифікати без проходження вакцинації. В подальшому до схеми вони залучали працівників одного зі столичних медичних закладів.

Медпрацівники забезпечували оформлення декларації про вибір лікаря з визначеної клініки та вносили недостовірні дані до електронної системи охорони здоров’я щодо проведення вакцинації особи. Після цього складали міжнародне свідоцтво про вакцинацію від коронавірусної хвороби із недостовірними даними щодо проходження особою курсу вакцинації. 

Вартість такого фальшивого Covid-свідоцтва становила 300 доларів США.

Наразі слідчі Головного слідчого управління Нацполіції повідомили фігурантам схеми про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), Кримінального кодексу України.  Їм загрожує позбавлення волі на строк до п’яти  років.

Досудове розслідування триває. Слідчі проводять подальші процесуальні заходи для встановлення всіх фігурантів протиправної діяльності та повідомлення їм про підозру.

Управління комунікації
Національної поліції України 
(за матеріалами ГСУ)

Схожі матеріали
Діяльність