Служба порятунку попереджає: унаслідок пожеж на відкритих територіях страждає не лише довкілля, а й майно громадян!

clock
29.03.2021 14:18

У багатьох регіонах країни люди вже розпочали активну боротьбу із господарським сміттям та залишками рослинності. Така діяльність, яка найчастіше здійснюється випалюванням, призвела до того, що збільшилась кількість пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях. Підпалюючи сухостій, громадяни нехтують власною безпекою та наражають на неї інших, адже вогонь стає неконтрольованим та здатен знищити не лише гектари природних екосистем, а й людські садиби.

Зокрема, упродовж минулого тижня, 22-28 березня, рятувальники Волинської області ліквідували 18 пожеж на відкритих територіях. Вогнеборці залучалися до гасіння сухої трави біля сіл Шахтарське та Морозовичі, Іваничівського району, поблизу сіл Амбуків і Новосілки, Володимир-Волинського району, в селі Гута-Камінська, Камінь-Каширського району, селах Крупа, Новокотів, Полонка, Шепель Луцького району, тощо. Площа охоплених вогнем угідь склала майже 20 гектарів. Усі загоряння спричинені необережністю з вогнем громадян.

Протягом минулих вихідних днів на Чернігівщині через необережність громадян у поводженні з вогнем зафіксовано 82 пожежі на загальній площі понад 195 га. Завдяки оперативному реагуванню пожежно-рятувальних підрозділів не допущено розповсюдження вогню на значні території, лісові масиви та об’єкти різних форм власності. На жаль, через необережність у поводженні з вогнем при спалюванні сухої рослинності біля власного будинку у с. Неданчичі, Любецької територіальної громади, загинула літня жінка. Обставини трагічного випадку з’ясовують правоохоронні органи.

На Одещині 28 березня до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення, що в м. Ізмаїл на території, прилеглій до “Леб'яжего озера”, сталось загоряння очерету. Рятувальники ліквідували пожежу на площі 2 га. Ймовірна причина займання - необережне поводження з вогнем невстановленою особою.

Водночас, вогнеборці Криничанського району, що на Дніпропетровщині, ліквідували займання сухостою неподалік села Зелений Кут, де вогонь встиг знищити 4,6 га сухої рослинності. Поблизу селища Кринички рятувальники загасили пожежу на відкритій території площею 4,5 га., а неподалік села Болтишка - на площі 4 га. Також надзвичайники залучалися до гасіння пожеж сухої трави та очерету у Томаківському й Петриківському районах, а ще гасили займання сухої трави у Південному районі міста Кам’янське на площі 3 га.

У свою чергу, бійці ДСНС Кіровоградської області упродовж минулої доби 15 разів залучались на гасіння пожеж сухої рослинності та сміття, а саме: в Устинівському, Новомиргородському, Олександрійському, Благовіщенському, Світловодському, Знам’янському, Олександрівському, Новгородківському, Кропивницькому районах. Загальна площа загорянь становить близько 7 га. Найбільше займання очерету та сухої трави сталось поблизу озера Лонго, м. Новомиргород.

Тож, з огляду на стрімке наближення до пожежонебезпечного періоду, який за даними УкрГідрометцентру очікується наприкінці березня після сходження снігового покриву, рятувальники посилюють профілактичну роботу серед громадян щодо попередження виникнення пожеж на відкритих територіях та в екосистемах України.

ДСНС нагадує: категорично забороняється спалювати сміття, розводити багаття поблизу лісових насаджень, сухої рослинності та залишати недопалки чи сірники на трав’янистій підстилці.

Необхідно пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не лише навколишньому середовищу, але й, в першу чергу, вашому життю та здоров'ю!

3JmVdmfiHn7U295G0KErRiwH7rwbABk52XZeIgqC.jpeg

Схожі матеріали