Контраст
Шрифт

На Київщині поліцейські припинили діяльність наркоугруповання, яке виготовляло та збувало амфетамін та фенілнітропропен

clock
15.11.2021 12:29

Четверо членів групи на території області налагодили роботу масштабної лабораторії з виготовлення психотропу та прекурсору. Її потужності дозволяли щомісяця виготовляти до 20 кг амфетаміну та фенілнітропропену. Збували товар як на території України, так і поза її межами. Сума вилученого за цінами «чорного» ринку становить понад 15 мільйонів гривень.  

Викрили діяльність угруповання оперативники управління боротьби з наркозлочинністю в Київській області ДБН спільно зі слідчими слідчого управління та працівниками оперативних служб поліції Київщини. 

Організував злочинний «бізнес» неодноразово судимий 37-річний киянин. Чоловік винаймав складське приміщення на території Київської області, де під виглядом майстерні з виготовлення меблів обладнав сучасну нарколабораторію, в якій особисто налагодив процес виготовлення заборонених речовин. 

У помічники він залучив ще двох жителів столиці та мешканця області, яких ознайомив з процесом виготовлення психотропу та прекурсору. Кожен із членів групи мав чітко визначені обов’язки: 38-річний киянин контролював процес хімічних реакцій, його 36-річний поплічник, за вказівками організатора, здійснював поштові відправлення оптових партій «товару» та забезпечував лабораторію необхідним обладнанням. Ще один помічник – 34-річний житель області – охороняв лабораторію та займався роздрібним збутом, продаючи амфетамін замовникам «із рук у руки». 

Сам же лідер угруповання контролював усі процеси, забезпечував лабораторію необхідними прекурсорами та налагоджував і контролював оптові поставки психотропів і прекурсорів. 

«Товар» збували як на території України, так і поза її межами, переправляючи його до Республіки Польща за допомогою водіїв – далекобійників. Щомісяця такий «бізнес» приносив членам угрупування близько мільйона гривень прибутку.

Поліцейські за силової підтримки бійців полку поліції особливого призначення Київщини затримали всіх членів угрупування, коли вони саме займалися виготовленням психотропів. Під час обшуку правоохоронці вилучили 20 кілограмів амфетаміну у сухому стані та 120 літрів у рідкому, 5 кілограмів фенілнітропропену, понад 600 літрів різних прекурсорів, лабораторне обладнання, «чорнові» записи та інструкції з виготовлення психотропів та прекурсорів.  

Вартість вилучених речовин за цінами «чорного» ринку становить понад 15 мільйонів гривень.  

Усім учасникам наркоугруповання повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України та обрано запобіжні заходи: організатору – безальтернативний арешт, його спільникам – тримання під вартою з правом внесення застави. 

Крім того, після надходження результатів експертного дослідження їм буде додатково повідомлено про підозру за організацію діяльності нарколабораторії та незаконний збут прекурсорів вчинені організованою групою в особливо великих розмірах (статті 311, 313 та 317 Кримінального кодексу України), а лідеру наркоугруповання - ще й за статтею 306 Кримінального кодексу України, тобто використання коштів, здобутих від незаконного обігу психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Також накладено арешт на автомобіль організатора, який було придбано за кошти, отримані від збуту психотропів.  

За скоєне фігурантам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Департамент боротьби  з наркозлочинністю 
Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність