Контраст
Шрифт

МВС разом з міжнародними партнерами посилює протидію незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин – Сергій Гончаров

clock
14.04.2021 13:10

Про це заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров сказав під час засідання Керівної ради комплексної програми ОБСЄ “Підтримка зміцнення потенціалу державних органів влади України у запобіганні та протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин (ЗБВР) в усіх його проявах”.

За словами заступника міністра, військові дії на сході України ще більше посилили проблему обігу зброї. Тому, міністерство працює над системним підходом до розв'язання цього питання разом з міжнародними партнерами.
«Спільні дії щодо контролю над ЗБВР в Україні потребують вироблення стратегічного підходу з міцною основою. Вони повинні ґрунтуватися на достатній законодавчій базі, зокрема на законі про зброю, міжвідомчій співпраці через відповідні механізми координації, а також на конкретній дорожній карті у сфері контролю над ЗБВР», - сказав він.

Генрік Вілладсен, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні наголосив, що міжнародна організація готова підтримувати нашу державу у розв'язанні проблеми незаконного обігу зброї.

Варто зазначити, що  з 2016 року МВС та Нацполіція беруть участь у комплексній Програмі ОБСЄ “Посилення спроможностей органів України у сфері запобігання та протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин у всіх аспектах”.

У межах цієї програми проходять:
- Комплексні тренінги щодо здійснення заходів у сфері контролю над ЗБВР у його різних аспектах.
- Розробка і впровадження в практику електронного класифікатора ЗБВР.
- Проведення загальнонаціонального вивчення громадської думки, кампанії з підвищення рівня обізнаності громадськості та інформаційної кампанії.
- Зміцнення міжвідомчої та міжнародної співпраці, а також поліпшення обміну інформацією.
- Надання підтримки в галузі кінологічного забезпечення.

Очікується, що вже у 2021 році в рамках Програми буде впроваджено електронний класифікатор ЗБВР, завершено розробку програми підготовки персоналу, а також закуплено обладнання для виявлення і проведення криміналістичної експертизи незаконного обігу ЗБВР.

Нагадаємо, на Донеччині прикордонники виявили майже 9 кілограмів вибухівки.
Також нагадаємо, підрозділи Національної гвардії України в районі проведення ООС припинили незаконне перевезення зброї та боєприпасів.

Схожі матеріали
Діяльність