Контраст
Шрифт

Катерина Павліченко: Спільна мета МВС та ОТГ – виявляти та запобігати викликам щодо безпеки дітей

clock
04.11.2021 13:52

Саме тому МВС впроваджує проєкт «Безпечне дитинство». Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час Форуму «Україна 30. Безпечна громада», який проходить сьогодні у Києві.

«Спільна мета МВС та об’єднаних територіальних громад – виявляти та запобігати викликам щодо безпеки дітей. На загрози сучасні діти можуть наражатися у сім’ї, на вулиці та навіть у школі. Саме тому МВС розпочинає проект «Безпечне дитинство».  Ми переформатували роботу поліції з дітьми шляхом створення окремого Управління в структурі Нацполіції, також впроваджено систему електронного оповіщення про зникнення дітей, на постійній основі здійснюється аналіз міжнародного досвіду та вносяться зміни до законодавства», - сказала Катерина Павліченко.

Заступниця очільника МВС закликала представників територіальних громад звернути увагу на можливість залучення поліції охорони до забезпечення безпеки дітей у школах.

«Велика частина проекту «Безпечне дитинство» включає саме безпеку в школах, оскільки саме там діти проводять дуже багато часу. Послугами поліції охорони користуються понад дві тисячі навчальних закладів, які вже обладнані системою тривожних оповіщень», -  підкреслила Катерина Павліченко.

За її словами, протягом 9 місяців цього року дітьми та за їх участі скоєно понад три тисячі кримінальних правопорушень і більшість з них, півтори тисячі, – це тяжкі та особливо тяжкі злочини. Більше шести тисяч звернень надійшло про скоєння домашнього насильства дітьми.

Наразі також реалізується проєкт «Вихователь безпеки», який став можливим за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Міністерством розвитку громад та територій України, освітнім омбудсменом України, Асоціацією міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та власне громадами.

«Цей проєкт дозволить громадам побудувати середовище для дітей вільне від булінгу, наркотиків і насильства. Вихователь безпеки – це цивільна особа, яка пройде відбір, навчання. А його основним завданням буде – виявлення і припинення правопорушень у межах навчального закладу, участь у превентивних заходах і внесення пропозицій щодо посилення безпечного освітнього середовища», - повідомила заступниця міністра.

Своєю чергою освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів про аспекти створення безпечної освіти, координацію з ОТГ, освітянами і правоохоронцями:  

«Найголовніше право в освіті – це право на життя і здоров’я. Якщо його не забезпечено, то якість освіти втрачає сенс. Наше спільне завдання, в чому ми є абсолютними колегами, – забезпечити безпеку для всіх учасників освітнього процесу. Це є комплексним результатом дій багатьох суб’єктів і дуже важлива у цьому роль територіальної громади».

Нагадаємо, на сайті МВС України можна залишити заявку для участі у проєкті «Вихователь безпеки».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність