Контраст
Шрифт

Ігор Клименко розповів про найпоширеніші злочини, пов'язані з COVID-сертифікатами

clock
29.10.2021 08:52

92% кримінальних проваджень, які мають відношення до сертифікатів про вакцинацію, стосуються підробки цих документів. Про це голова Національної поліції України Ігор Клименко поінформував в ефірі телеканалу “1+1”.

“На сьогодні ми маємо 870 кримінальних проваджень (щодо COVID-сертифікатів), 92% цих проваджень стосуються підробки документів. Потім ідуть шахрайства, несанкціоноване втручання в електронні та комп'ютерні мережі та службові підроблення”, - сказав Ігор Клименко.

За його словами, понад 70 проваджень стосуються медпрацівників, причетних до підробок документів про вакцинацію. За Законом за це правопорушення передбачено до 5 років позбавлення волі.

"Ще одна категорія порушників - туристичні оператори, які пропонують пакети вже з COVID-сертифікатом", - зазначив голова Нацполіції.

Також Ігор Клименко розповів про те, які служби можуть перевіряти в українців наявність сертифікатів вакцинації від коронавірусної інфекції. 

«Це і служба Міністерства охорони здоров'я, санітарні лікарні, і Держпродспоживслужба, це і безпосередньо провідники, якщо це стосується залізничного транспорту» - розповів він.

Самі поліцейські, додав Ігор Клименко, можуть вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів. Водії громадського транспорту не можуть перевіряти наявність сертифікатів, однак зобов'язані попередити пасажирів про необхідність перевірки та наявність документів про вакцинацію. У ТРЦ сертифікати перевіряє персонал закладів.

Що стосується підроблених сертифікатів про вакцинацію, то чотири тисячі співробітників поліції застосовують спеціальне програмне забезпечення на планшетах для перевірки QR-кодів кожного сертифіката.

Схожі матеріали
Діяльність