Контраст
Шрифт

Денис Монастирський назвав чотири напрями співпраці між МВС та бізнесом у боротьбі з нелегальним ринком

clock
29.09.2021 17:58

Міністерство внутрішніх справ має стати центром підтримки та захисту бізнесу. Але це можливо лише за умови тісної співпраці МВС, парламенту та підприємців. Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив сьогодні, 29 вересня, під час зустрічі з представниками Верховної Ради та бізнесу.

«Я бачу для себе декілька напрямків, над якими ми маємо попрацювати у боротьбі з нелегальним ринком. Це детінізація ринку тютюну, спирту та пального. За оцінками експертів, мільярди гривень бюджет недоотримує, бо велика частина цього ринку перебуває у тіні. Це протидія рейдерству. Також боротьба з контрабандою та корупцією у правоохоронній сфері. Четвертим пунктом лишається боротьба з контрафактною продукцією, порушенням авторських прав. Цей напрямок дуже впливає на несплату податків. Ми розуміємо, що правоохоронна система може надіслати потужний сигнал, що порушувати закон не можна», - сказав Денис Монастирський.

Міністр внутрішніх справ підкреслив, що коли вдасться захистити бізнес на належному рівні, тоді і вдасться привабити інвестиції, а це за собою понесе збільшення податків.

«Тоді ми зможемо просити про перегляд заробітних плат правоохоронним органам та про збільшення видатків на потреби системи», - зазначив очільник правоохоронного відомства.

Денис Монастирський сказав, що в МВС буде створено Офіс з питань захисту бізнесу для більш ефективної комунікації в справі захисту підприємців. 

«Я прийняв рішення про створення у структурі МВС Офісу з питань захисту бізнесу. Його координуватиме радник  Антон Геращенко. Відповідальним за захист бізнесу буде перший заступник Євгеній Єнін. Від Нацполіції в Офіс увійдуть - голова НПУ Ігор Клименко та заступник керівника Головного слідчого управління НПУ Сергій Пантелєєв. Загальний контроль за роботою цієї структури лишаю за собою», - сказав він. 

Своєю чергою перший заступник голови Нацполіції Михайло Кузнєцов зазначив, що протягом трьох місяців буде реальний результат у боротьбі з контрафактною, нелегальною, тіньовою продукцією у сфері алкоголю, тютюну, палива та харчових продуктів.

Голова ТСК Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко наголосила, що МВС і Верховна Рада відкриті для діалогу.

«Наші очікування від сьогоднішнього заходу – зміна підходів та системи. Ми знаємо не про всі проблеми, з якими стикається бізнес. Тому взаємодія і постійне спілкування критично важливі», - сказала народна депутатка.

Під час наради міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та голова ТСК Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко підписали Меморандум про співробітництво.

За словами представника бізнесу, генерального директора ТОВ «ЛВН Лімітед» Юрія Сорочинського, для підприємців робота на домашньому ринку - пріоритет. Однак, бізнес стикається з проблемою надмірної кількості нормативно-правових актів, які регулюють виготовлення алкогольної продукції в державі.

«З 1997 року з рівня 5-7% тіньового алкоголю ми дійшли до рівня 50-60%, через досить «потужну» систему державного регулювання», - сказав Юрій Сорочинський.

Також, серед інших проблем, які стали предметом обговорення -  контрабанда товарів, бюрократичні перепони, протидія рейдерству, захист інтелектуальної власності, прозорість державних закупівель.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність