Контраст
Шрифт

ДДУВС за безпеку дітей на дорозі!

clock
19.05.2021 10:13

Усі люди впродовж свого життя є пішоходами й пасажирами різного транспорту. Зайшовши у транспорт, ми стаємо пасажирами. Вийшовши з нього – пішоходами. Під колеса автомобілів на дорогах потрапляють і дорослі, і діти. Постраждалі здебільшого нехтують важливими правилами. Саме про них вирішили нагадати учням загальноосвітніх шкіл Дніпра у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. 

Захід у закладі освіти організували з нагоди Глобального тижня безпеки дорожнього руху, який у 2021 році у світі відзначають з 17 до 23 травня та з метою безпечного поводження дітей на дорозі, формування навичок у вирішенні нестандартних ситуацій, уміння застосовувати знання з правил дорожнього руху.

Викладачі кафедри тактико-спеціальної підготовки надали рекомендації, як діяти свідкам дорожньо-транспортної пригоди, зокрема, як правильно викликати швидку. Також дітям нагадали про відповідальність пішоходів, велосипедистів та пасажирів.  

 «Діти – це наше майбутнє, і ми, дорослі, маємо можливість навчити дітей основам безпечної поведінки на вулиці, навчати розумінню того, що найважливіше для людини – це здоров’я та життя. Тому традиційно у нашому університеті проводиться тиждень безпеки дорожнього руху, метою якого є профілактика дорожньо-транспортного травматизму за участю дітей та усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання правил поведінки на дорозі», – зазначила доцентка кафедри тактико-спеціальної підготовки, інструкторка з домедичної допомоги та тактичної медицини Станіслава Миронюк. 

Кваліфіковані інструктори продемонстрували декілька майстер-класів із надання домедичної допомоги для дітей різних вікових категорій.

Перша ситуація – наїзд на пішохода. Викладачі показали дітям, як діяти, щоб не нашкодити до приїзду швидкої. Зокрема, продемонстрували прийоми зупинки кровотечі. 

Другий нещасний випадок – допомога пасажирам, які знаходяться в автомобілі, що потрапив у ДТП. Діти отримали найважливішу рекомендацію від інструкторів – не діставати постраждалого, бо авто може нести небезпеку для того, хто намагатиметься це зробити. Діти отримали чітку інструкцію, як правильно викликати швидку у конкретному випадку, зокрема, яку інформацію необхідно озвучити диспетчеру.

Також у ході занять розглянули такі прийоми: підхід, оцінка стану притомності постраждалого за шкалою AVPU; перевірка дихання: норма, патологія; базові правила та техніка компресій на грудну клітку при серцево-легеневій реанімації; безпечна бокова позиція.

Після демонстрації прийомів викладачами – діти практикували прийоми на спеціальних манекенах. 

Вчитель загальноосвітньої середньої школи № 19 Віра Пономаренко переконана, основи безпечної поведінки на дорозі закладаються ще у дошкільному віці, важливість такої діяльності для школярів взагалі не викликає сумнівів. «Діти наші активні, не завжди уважні на дорозі. Одна справа, коли інформацію діти чують від своїх учителів, і трохи інша – коли про правила дорожнього руху розповідають справжні працівники поліції. Адміністрація та співробітники нашої школи вдячні працівникам університету внутрішніх справ за сприяння у проведенні таких зустрічей. Сподіваємося, що ця зустріч убезпечить наших дітей від неприємних ситуацій на дорозі», – сказала педагог. 

Наприкінці зустрічі діти отримали у подарунок браслети-світловідбивачі. У такий спосіб організатори заходу подбали про безпеку юних пішоходів. 

Відділення зв’язків з громадськістю 

 

Схожі матеріали
Діяльність