Контраст
Шрифт

Безпека затриманих і поліцейських: на Рівненщині у чотирьох підрозділах поліції запрацювала система «Custody Records»

clock
30.12.2021 09:05

У Рівненському районному управлінні, Сарненському, Вараському районних відділах та у відділенні №1 (м.Рівне) поліції області стартував пілотний проєкт інформаційної підсистеми «Custody Records». 
  
Впровадження комплексу відео- та електронної фіксації усіх дій з моменту фактичного затримання, доставлення особи до підрозділу поліції та подальших процесуальних дій дасть змогу не порушувати права громадян та убезпечити правоохоронців від безпідставних звинувачень.

Презентація відбулася за участі начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Олексія Камишанського, його заступників Сергія Крошка, Руслана Стрельбіцького, Олексія Купоросова, представників органів місцевого самоврядування, регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та уповноваженої з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України Інни Березовської.

«Безпека громадян і безпека поліцейського — це основна складова пілотного проєкту «CustodyRecords», — зазначив керівник поліції Олексій Камишанський. —Реалізація його стала можлива завдяки сприянню Національної поліції у взаємодії із місцевою владою. Відтепер запроваджена сучасна система відеофіксації забезпечуватиме як дотримання прав людини, так і дозволить захистити поліцейського від можливих провокаційних дій з боку затриманих».
 
У всіх чотирьох територіальних підрозділах передбачені окремі кімнати для очікування, проведення інтерв’ювання, приміщення для здійснення конфіденційної зустрічі доставленої особи із захисником та проведення слідчих дій із дотриманням правил особистої безпеки, а також кімнат для затриманих. Всі вони оснащені відеокамерами та облаштовані відповідно до вимог міжнародних стандартів з дотримання прав людини.
 
Як зазначила старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотримання прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Рівненській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Інна Березовська, інформаційна підсистема «CustodyRecords» передбачає повну фіксацію дій поліцейських, починаючи із моменту фактичного затримання особи, доставлення до підрозділу поліції, реєстрації у базі даних, проведення процесуальних дій. Крім того, проєктом передбачене автоматичне інформування  центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги.
 
Для забезпечення і захисту прав громадян проєкт «CustodyRecords» поступово впроваджуватиметься у всіх територіальних підрозділах Рівненщини.
 

 
Відділ комунікації поліції Рівненської області

Схожі матеріали
Діяльність