Контраст
Шрифт

Рахунок йде на секунди: тактична медицина за стандартами НАТО для нацгвардійців

clock
02.11.2022 20:15

Військовослужбовці Національної гвардії України відпрацьовують надання медичної допомоги на полю бою за стандартами НАТО. 

Для цього використовується спеціальний алгоритм дій. Він розроблений та рекомендований відомими міжнародними організаціями та випробуваний військами країн Північноатлантичного альянсу на навчаннях та справжніх військових операціях. Такі заняття проходять під пильним наглядом і керівництвом досвідчених інструкторів, в умовах максимально наближених до реальних: використовуються піротехніка, реалістичні манекени, кров  і навіть імітація поранень. 

 «Не зважаючи на дещо стислі терміни, ми детально відпрацьовуємо кожен елемент, кожну дію, навіть те, з якого боку краще підходити, а часто підповзати, до пораненого, як прикривати вогнем побратимів під час медичної допомоги й евакуації. В нас є багатий досвід участі у бойових діях і надання допомоги пораненим у бою. Тож все, що ми відпрацьовуємо – не просто вправи, а реальні сценарії розвитку подій у реальних боях за найновішими методиками НАТО. Вони дуже добре показали себе. Багато чого гвардійці вже знають і вміють. Видно, що цим займаються, але важливо довести ці навички до автоматизму. Часу згадувати, що і як робити, у бою не буде, адже при багатьох пораненнях час іде на секунди, і діяти треба негайно і без помилок. Ми впевнені, що завдяки таким навчанням, солдатам і командирам буде легше зорієнтуватись у подібній ситуації, адже ми самі пройшли подібні курси, і наш бойовий досвід і десятки врятованих житів військових і цивільних довів користь від таких занять», – розповідають інструктори.

«Це було круто! Такі заняття обов’язково потрібно проводити якомога частіше. Це важка робота, втрачається багато сил, адже все доводиться робити в повній амуніції, до того, ти не бачиш ворога, не розумієш, звідки ведеться вогонь. Потрібно не лише подавити противника вогнем, а ще за кілька секунд накласти турнікет в потрібному місці, а знайти рану не так вже і легко, коли усюди дим і стрілянина. Колись подібне ми вже проходили, але тут, під звуки стрільби, вибухи й реалістичну імітацію поранень, все інакше. Хоча краще навчитись цього заздалегідь, навмисно створити собі незручні умови та відпрацювати все на полігоні, ніж потім розгубитися і втратити дорогоцінний час на порятунок побратима чи самого себе. Це нелегко, але ми задоволені. Врешті решт, саме для цього ми й прийшли до війська», – кажуть нацгвардійці, які пройшли курси з тактичної медицини.

Національна гвардія України

Схожі матеріали
Діяльність