Порушники кордону, організатори-переправники та підробні документи: ситуація на кордоні (ВІДЕО)

clock
16.02.2024 15:45

Прикордонники Мукачівського загону зупинили на кордоні з Угорщиною сімох порушників. Їх виявили вночі за допомогою тепловізора. Зловмисники несли у руках два гумових човна, якими збиралися перепливати Тису.

На місце події прибули прикордонники, однак порушники намагались втекти. Однак після попереджувальних пострілів вони зупинилися. Наряд затримав усіх втікачів, ними виявилися жителі шести областей: Закарпатської, Київської, Вінницької, Одеської, Дніпропетровської та Рівненської.

З'ясувалось, що чоловіки скористалися послугами переправників, яким мали заплатити від 4000 до 8700 доларів. Для з’ясування усіх обставин та складання протоколів про адмінправопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України".

Затриманих доставили до прикордонних підрозділів. Та прикордонникам цього загону вдалось викрити ще одного порушника - 22-річного жителя Хмельницького. Він  намагався виїхати в Угорщину за паспортним документом громадянина Італії. Молодик зізнався, що купив сфальшований паспорт за 8 тисяч доларів.

Через кордон чоловіка не пропустили. Про наявність у діях українця ознак злочину, передбаченого ст.358 ККУ "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів", прикордонники надіслали повідомлення до Нацполіції у Закарпатській області. Порушника передали співробітникам поліції.

Тим часом на Одещині прикордонники Подільського загону зупинили авто, в якому перебували чотири особи. Водій та троє пасажирів мали на меті незаконно перетнути кордон. Попередньо домовившись з переправником вони прямували до прикордоння. Шофер оцінив свої послуги у 6000 доларів з кожного.

Порушники планували перетнути держрубіж на придністовському сегменті українсько-молдовського кордону. Стосовно пасажирів складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.2 ст.204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України", справи скеровано до суду.

У діях перевізника вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст.332 ККУ "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Матеріали направлено до Національної поліції.

Загалом за добу 15 лютого західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 52 тисячі осіб та 14 тисяч транспортних засобів.

З України вибули 27 тисяч осіб. 16 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України прослідували 25 тисяч осіб, 22 тисячі з них - громадяни України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали