Перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС Олександр Карабиць розповів, як українцям обмінювати посвідчення водія за кордоном

clock
06.04.2023 11:28

В ефірі загальнонаціонального марфону «Єдині новини» Олександр Карабиць нагадав громадянам, що вони можуть обміняти чи відновити посвідчення водія за кордоном. Нещодавно це стало можливим і в Німеччині.

«Україна почала надавати державні послуги в Німеччині. Серед цих послуг — обмін посвідчення водія. Завдяки тому, що між сервісними центрами МВС та ДП «Документ» є співпраця, то ми уже на 8 локаціях за кордоном надаємо послугу обміну українського посвідчення водія на таке ж українське. З 31 березня вже надійшло 39 заявок з Берліну на обмін водійського», — розповів перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС.

Олександр Карабиць наголосив, що для обміну посвідчення, має бути наявний документ, який саме підлягає такому обміну. Також потрібно мати з собою: паспорт із зазначеним у ньому місцем проживання, а якщо це паспорт у вигляді ID-картки, то має бути витяг про місце реєстрації проживання; картка платника податків; документ, який підтверджує зміну прізвища або імені, якщо це обмін у зв’язку зі зміною персональних даних.

Зазначимо, що послуга обміну посвідчення водія за кордоном надається у таких містах як: Варшава, Краків, Гданськ, Вроцлав, Прага, Братислава, Стамбул та Берлін. У всіх цих містах працюють відокремлені підрозділи ДП «Документ». Із адресами можна ознайомитись на офіційному сайті Паспортного сервісу.

«Крім того українці, які знаходяться за кордоном можуть отримувати посвідчення водія національного зразка тої країни, де вони перебувають. Між Україною та 4 країнами світу вже є підписані двосторонні угоди про взаємне визнання посвідчень водія. Це Італія, Іспанія, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати», — заявив Олександр Карабиць.

Ці двосторонні угоди передбачають обмін посвідчень без складання іспитів в уповноважених органах видачі посвідчення водія. Найближчим часом очікується підписання такої ж угоди з Литвою. По поверненню до України на постійне місце проживання громадяни зможуть обміняти іноземне посвідчення водія на українське.

Головний сервісний центр МВС України

Схожі матеріали