Обмін досвідом та впровадження нових методик: керівники медичних установ системи МВС провели дводенну конференцію

clock
06.04.2024 16:00

Відбувся з’їзд керівників МРЦ МВС України щодо впровадження сучасних видів реабілітації для військовослужбовців у медичних закладах відомства. Під час конференції представники медичних центрів з усієї України ділилися не лише власним досвідом, але й обговорювали іноземні практики, які можна було б додати до планів реабілітації бійців.

До заходу долучився Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, який подякував усім присутнім за плідну роботу від початку війни та наголосив, що реабілітація — це один з пріоритетів МВС України.

«За нами велика країна, яку потрібно захищати та відновлювати. Медицина має працювати як одне ціле, аби наші хлопці та дівчата отримували максимальний рівень професійної допомоги у наших реабілітаційних центрах», – заявив Міністр внутрішніх справ України.

«Ми живемо у такий період, коли ми маємо дуже швидко реагувати, адже від цього залежить чиєсь життя. Ми маємо бути людиноорієнтовними, аби наші бійці дійсно змогли якісно пройти реабілітацію та повернутися до звичного життя. У єдності та підтримці – наша сила», – звернулася до учасників заходу Державний секретар МВС України Інна Ящук.

Інна Ящук наголосила, що кожен з працівників реабілітаційних центрів має розуміти рівень відповідальності при роботі з такими пацієнтами та спільно працювати на результат.

Своєю чергою, Директор Департаменту охорони здоров’я МВС України Максим Парубець зазначив, що основна задача – єдина ефективна медична система з акцентом на Сили безпеки і оборони України:

«Кожен з вас є невід’ємною складовою МВС. Без медицини наше Міністерство не може існувати, адже ми - відомство, що воює. У нас є не лише бойові підрозділи, але й медичні. Відомча медицина має вирішувати першочергові завдання, наразі – це реабілітація наших бійців».

Упродовж конференції керівники медичних установ системи МВС обговорили різні методики реабілітації людей з ампутаціями, бойовими травмами, порушенням та втратою зору. Йдеться про психологічну та фізичну реабілітації, ерготерапію (формування життєвих навичок), навчання просторового орієнтування та мобільності, освоєння цифрових навичок, опанування шрифту Брайля, а також організація спільного дозвілля для ветеранів задля соціалізації.

Очільниця МРЦ «Пущі-Водиці» Юлія Шведенко докладніше розповіла про досвід провадження таких методів, як каністерапія та анімалотерапія для психологічної реабілітації бійців.

Також учасники обговорили такий спосіб підтримки бійців як менторство за допомогою осіб, які вже пройшли курс реабілітації та можуть поділитися власним досвідом. Ментор може підказати, де найбільші перешкоди, як до них підготуватися і як пройти цей період найбільш ефективно.

На заході також були присутні представники Федерації стронгмену України на чолі з президентом Сергієм Конюшком. Вони поділилися з керівниками медичних центрів МВС України досвідом реабілітації бійців через спортивні змагання.

«Спорт – це найкращий інструмент ресоціалізації ветеранів, адже спортивні змагання мотивують бійців та повертають до життя. Ми розуміємо, що через війну кількість ветеранів буде стрімко зростати, тому ми організовуємо такі заходи в Україні, залучаючи іноземних партнерів», – зазначив президент Федерації стронгмену.

Сергій Конюшок розповів про спеціальний додаток для ветеранів війни – Trenvet, який дає можливість ветеранам та військовослужбовцям знайти тренера й отримати безоплатну спортивну реабілітацію, адже для гарних результатів повинна бути періодичність у спортивних заняттях.

Нагадаємо, у березні на базі Одеського державного університету внутрішніх справ відбувся спортивно-інклюзивний захід «Сильні України».

Серед учасників якого були ветерани Національної гвардії, Державної прикордонної служби, ЗСУ та працівників ДСНС України, які отримали поранення під час виконання службових завдань.

По завершенню конференції учасники домовились працювати над проведенням таких заходів на постійній основі, аби ділитися та переймати новий досвід у питанні реабілітації бійців.

«Ми маємо працювати на випередження та зустрічати нові виклики з готовністю»,  – резюмувала Державний секретар МВС України Інна Ящук.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали