Контраст
Шрифт

Нові вертольоти вже патрулюють український кордон

clock
16.01.2022 16:17

Держприкордонслужба України завершила черговий етап приймання легких багатоцільових вертольотів типу H125 виробництва AIRBUS HELICOPTERS. 

Перші гелікоптери, обладнані потужними відеокамерами, зокрема тепловізійними, уже здійснили вильоти для повітряного моніторингу українсько-білоруської ділянки кордону. Моніторингове обладнання вертольотів може зі значної відстані ефективно відстежувати та вести відеофіксацію обстановки.

Нагадаємо, що Держприкордонслужба України використовує AIRBUS H125 для забезпечення службової діяльності з початку 2020 року. Проте п’ять машин, які прибули для Держприкордонслужби України в листопаді-грудні 2021 року, мають суттєві переваги. Вони оснащені оптико-електронною системою спостереження, яка дозволяє вести моніторинг, в тому числі в інфрачервоному режимі. При цьому тепловізійна камера дозволяє виявити транспортний засіб на відстані до 20 кілометрів. Обладнання дає можливість не лише вести запис відео у високій якості, а й за допомогою супутникового обладнання в режимі реального часу передавати його. Також гелікоптери облаштовані системою оповіщення з гучномовцями та спеціалізованими авіаційними прожекторами, які можуть використовуватися синхронно з системою оптико-електронного спостереження.

Маневреність та вантажопідйомність вертольотів типу Н125 дозволяють виконувати польоти з оперативними групами на борту, а новітні зразки радіотехнічного забезпечення – підтримувати оперативну взаємодію та координувати прикордонні наряди, що виконують завдання з охорони Державного кордону України. Перші два вертольоти, оснащені оптико-електронною системою спостереження, уже включені у склад Харківської окремої авіаційної ескадрильї Держприкордонслужби України. Приймання ще трьох нових гвинтокрилів триває. Загалом, в рамках створення Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні, Державна прикордонна служба України має отримати 24 нові вертольоти Н125 французької компанії Airbus Helicopters.


Прес-служба ДПСУ

Схожі матеріали
Діяльність