Наводив російські ракетні удари по військових об’єктах та вчиняв диверсії на залізниці

clock
13.09.2024 12:30

Правоохоронці затримали 44-річного зловмисника та повідомили йому про підозру у диверсії та державній зраді. Фігуранту загрожує довічне позбавлення волі. 

Викрили зловмисника оперативники Управління карного розшуку обласної поліції та Чернігівського райуправління спільно зі співробітниками СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що чернігівець шукав «легких грошей» в телеграм-каналі, де був завербований спецслужбою рф.

Отримавши завдання від ворожого куратора, чоловік обрав для диверсії релейну шафу, яка відповідає за безпеку руху на важливому напрямку залізничного сполучення. За допомогою легкозаймистої суміші зловмисник підпалив її та зафільмував свої дії на мобільний телефон, як доказ про виконане завдання. Цей «відеозвіт» він згодом переслав замовнику злочину. За свою «роботу» чернігівець отримав 400 доларів винагороди.

В ході санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили вісім гранат, два споряджених магазини до автоматичної зброї, дві димові шашки, чотири мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також розфасовану у пакети речовину, що схожа на наркотичну. Вилучене направлено на проведення експертних досліджень.

В ході огляду мобільних телефонів правоохоронці виявили листування чернігівця із замовником щодо підпалів й інших об’єктів на території області.

Крім цього, в ході розслідування стало відомо, що цей громадянин збирав на вимогу російських кураторів відомості про місця розташування військових підрозділів та об’єктів військово-промислового комплексу. Цю інформацію із визначенням координат розташування та конкретних адрес ворог використовував для підготовки ракетних ударів по місцях тимчасового базування Сил оборони.

Фігуранта затримано у процесуальному порядку, йому повідомлено про підозру:

- за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану);

- за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Також вирішується питання щодо повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Національна поліція України

 

Схожі матеріали