Обережно, шахраї! Поліція попереджає про злочинні схеми, які діють в інтернеті

clock
13.09.2024 17:00

Через шахрайську схему «Друг просить у борг» та під час онлайн-замовлень товарів у сумнівних продавців шестеро жителів Херсонщини втратили майже 150 тисяч гривень. 

Схема «Друг просить у борг»

Троє жителів Херсона стали жертвами шахрайської схеми «Друг просить у борг». У соціальних мережах заявникам надійшли повідомлення зі сторінок знайомих із проханням терміново позичити гроші. Не перевіривши інформацію та не перетелефонувавши знайомим, заявники перерахували на рахунки 15000, 43000 та 70000 гривень. Згодом вони дізналися, що акаунти друзів «взламали» шахраї. 

Запам’ятайте основні правила безпеки в таких випадках: 

  • перетелефонуйте другу і дізнайтеся, чи дійсно йому потрібна допомога;

  • напишіть вашим спільним друзям у соцмережах і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас гроші в борг (зазвичай, шахраї одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки).

Шахрайство на онлайн-замовленнях

Інший приклад шахрайства: двоє херсонців та жителька Нововоронцовки на платформі онлайн-оголошень замовили різні товари у продавців. Обов’язковою умовою була повна передоплата. Заявники довірилися продавцям і перерахували 4500 грн – за цигарки, 9000 грн – за квадрокоптер та 6000 грн – за вісім кубів дров. Оплативши товари, люди їх не отримали, продавці гроші не повернули і оголошення видалили. 

Запам’ятайте правила безпеки під час онлайн-замовлень:

  • користуйтеся лише перевіреними інтернет-магазинами; 

  • сплачуйте за товар після того, як отримаєте його;

Якщо ви стали жертвою онлайн-шахраїв:

  • зверніться до найближчого відділу поліції чи зателефонуйте на номери 112 або 102;

  • Зберіть всю можливу інформацію, що підтверджує факт вчинення щодо вас шахрайських дій - чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

  •  Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая. 

Будьте обачними та бережіть свої заощадження!

Національна поліція України

Схожі матеріали