Нацполіція передала на зберігання до Національного музею історії України унікальну прикрасу ІІІ століття

clock
10.08.2023 16:05

У лютому 2023 року поліцейські вилучили скарб після його незаконного продажу на Інтернет-форумі. Аналоги знайденої старожитності — найвідоміші експонати в головних музеях Данії та Швеції.

Експерти музею провели атрибутацію археологічної знахідки й визначили достовірність та автентичність її походження.

8 серпня правоохоронці передали Національному музею історії України на відповідальне зберігання пояс ІІІ століття, який у найближчому часі можна буде побачити на представленій виставці. Памʼятку пов’язують із військовою культурою давніх германців, які в той час мігрували через територію сучасної України.

Нагадаємо, співробітники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції викрили на протиправній діяльності так званого «чорного археолога», який на території Хмельницької області відкопав рідкісну археологічну знахідку — оздоблений сріблом мідний пояс, датований ІІІ століттям. Вилучили скарб після його незаконного продажу на Інтернет-форумі.

«Чорному» археологу за процесуального керівництва офісу Генерального прокурора повідомили підозру за ст. 193. (Незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї) та ст. 198. (Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Довідково: знайдений скарб, відповідно до чинного законодавства, становить культурну цінність, право власності на нього набуває держава, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Національна поліція України

Схожі матеріали