Богдан Драпʼятий: Законопроект про порядок отримання декларування і поводження з вогнепальною зброєю покликаний захистити від кримінальної відповідальності громадян

clock
05.08.2023 14:21

"Розроблений законопроект має дві мети, але в першу чергу — це захистити громадян України від кримінальної відповідальності, оскільки ми знаємо, що законодавство, зокрема 263 стаття кримінального кодексу України встановлює, що за незаконне поводження або незаконний обіг вогнепальної зброї встановлена відповідальність", - про це заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драпʼятий заявив в ефірі всеукраїнського телемарафону “Єдині новини”.

Нагадаємо, що МВС у співпраці з парламентарями розробили збалансовану редакцію проєкту закону «Про внесення змін до Закону «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю» (реєстр. №9538), який Кабінет міністрів України як суб’єкт законодавчої ініціативи вніс на розгляд Верховної Ради України.

Також заступник Міністра розповів, що друга мета цього законопроекту, це посилення контролю з боку органів державної влади за обсягом відповідної зброї.

«Якщо громадянин України має незареєстровану зброю, він повинен звернутися до підрозділів поліції із цією зброєю, задекларувати її в органах Національної поліції. Поліція візьме на облік цю зброю і поверне її громадянину на період воєнного стану. Але після завершення воєнного стану громадянин повинен буде здати всю зброю назад, органам держави, зокрема поліції», - сказав він.

Окрім цього Богдан Драпʼятий наголосив, що не всі види зброї можна буде задекларувати: «Громадянин зможе задекларувати такі види зброї, як бойовий пістолет, як автомат, як снайперська гвинтівка відповідного калібру. Водночас зброя, яку ми називаємо військовою, а також гранатомети, кулемети і вибухонебезпечні речовини задекларувати неможливо».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали