Допомога в розбудові державної системи цивільного захисту та створенні безпечного середовища в громадах - одне з ключових завдань ДСНС

clock
01.10.2021 15:22

Державна служба України з надзвичайних ситуацій залишається надійним партнером у питанні створення безпечного середовища в територіальних громадах і буде сприяти в реалізації інфраструктурних проєктів, таких як Центри безпеки громадян. На цьому Голова ДСНС Микола Чечоткін зауважив під час робочої наради за участі першого заступника міністра внутрішніх справ Євгенія Єніна, народних депутатів та голів ОТГ Рівненської області щодо розширення мережі місцевих пожежних команд в регіоні.

Микола Чечоткін повідомив, що, у сільській місцевості щороку фіксується більше 40 тисяч пожеж, на яких гине до 1 тисячі осіб, а це понад 50 відсотків від усіх загиблих на пожежах в державі загалом. Така складна ситуація пов’язана перш за все з відсутністю в селах розгалуженої мережі місцевої пожежної охорони.

"Досвід європейських країн свідчить, що оперативність прибуття та своєчасна допомога постраждалим на пожежах досягається наявністю державних та місцевих пожежних команд. При цьому, у розвинутих країнах світу кількість підрозділів місцевої пожежної охорони набагато більша, ніж державних. Як приклад, у Німеччині кількість місцевих пожежних команд сягає 87%. Переконаний, що таку європейську модель потрібно мати і нам в Україні", - сказав Голова ДСНС.

Так, разом із Мінрегіоном та місцевими органами влади, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проведено розрахунки щодо необхідності утворення таких підрозділів та визначено потребу у їх кількості для надання максимально швидкої допомоги громадянам.


Голова ДСНС  зауважив, що місцевому самоврядуванню необхідно зосередитися на розбудові місцевої і добровільної пожежної охорони, як первинної ланки реагування на пожежі та надзвичайні ситуації й позитивно відмітитив проведення такої роботи у Рівненській області, де в сільській місцевості вже функціонує 73 підрозділи місцевої пожежної охорони, що складає 77% від потреби.

Разом з тим, одним із вкрай важливих започаткувань стало впровадження в територіальних громадах нової форми надання комплексної допомоги населенню у безпековій сфері. Йдеться про створення Центрів безпеки, як інфраструктурних об’єктів громад, що об’єднують життєво важливі для людей служби: пожежно-рятувальну, медичну та правоохоронну. Наразі на території України функціонує 36 Центрів безпеки і вони, на переконання керівництва ДСНС та МВС, є не лише засобами захисту населення, а й стали осередками формування високого рівня культури безпеки громадян.

Пресслужба ДСНС України

Схожі матеріали