Контраст
Шрифт

Розпочато проект «Безпечне освітнє середовище в умовах війни»

clock
15.07.2022 15:04

За дорученням Президента України Володимира Зеленського, Уряд працює над відновленням якомога більшої кількості шкіл до 1 вересня. Проте школярі зможуть повернутися за парти лише у разі виконання всіх заходів безпеки навчальним закладом.

У свою чергу Глава Уряду Денис Шмигаль дав низку відповідних доручень органам місцевого самоврядування та окремим центральним органам виконавчої влади, зокрема:

-          організувати регулярні навчання з евакуації учнів до сховищ та уроки безпеки;

-          надати всі умови для перебування та навчання у сховищах;

-          провести обов’язкову перевірку фахівцями ДСНС закладів освіти та прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних предметів;

-          забезпечити посилену охорону садочків, шкіл та вищих  навчальних закладів;

-          забезпечити розвозку, супроводження дітей до школи там, де це необхідно;

-          провести тренування щодо дій у разі оголошення повітряної тривоги.

Також будуть внесені зміни у зміст навчальних програм для 6–11 класів. Так, до предмету «Захист України» буде додано окремий блок, який стосуватиметься протимінної діяльності, де діти вивчатимуть як поводитися у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів.     

Разом з цим, на виконання доручення Президента України та Уряду, в МВС анонсували початок проекту «Безпечне освітнє середовище в умовах війни». А перший заступник Міністра МВС України Євгеній Єнін повідомив, що у рамках Проекту спільно з Міністерством освіти та науки заплановано проведення низки профілактичних заходів. 

Передбачається, що працівники підрозділів МВС разом з освітянами проінспектують готовність навчальних закладів на предмет створення безпечних умов навчання дітей (зокрема, наявність та готовність бомбосховищ) до початку навчального року.

Також у ході реалізації проекту заплановано розробити «Абетку з безпеки для школяра середньої школи» та відповідний мобільний додаток, аби кожна дитина могла знайти для себе відповіді на запитання – як себе поводити в різноманітних небезпечних ситуаціях.

Програмою передбачено розміщення у кожній школі інформаційних стендів, на яких у яскравій та доступній формі буде викладено основні правила поведінки дітей в умовах воєнного стану. Цей проект буде реалізовано у співпраці з Міністерством освіти і науки.

Перші особи системи МВС візьмуть безпосередню участь у серпневих педагогічних конференціях, де разом з вчителями обговорять спільні дії щодо гарантування безпеки освітнього процесу. Така ж ініціатива буде реалізована в усіх регіональних підрозділах МВС.

На початку навчального року спільно з вчителями в усіх закладах освіти буде проведено Єдиний урок з безпеки за участю працівників МВС – пожежних та поліцейських, на якому  дітям розкажуть про основні правила поведінки в умовах небезпеки.

В першій декаді вересня буде забезпечено чергування біля навчальних закладів патрульних Національної поліції з метою створення безпечних умов для неповнолітніх, профілактики правопорушень, зокрема і порушень ПДР з боку водіїв.

Департамент комунікації МВС України

фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність