Обмін досвідом у сфері цивільного захисту: українські ДСНСники прибули з візитом до Литви

clock
10.05.2024 13:57

Робота українських експертів в Литві є результатом домовленостей Міністрів внутрішніх справ України та Литовської Республіки  Ігоря Клименка та Агне Білотайте.

Упродовж двох днів представники ДСНС України ділитимуться досвідом з посадовцями з Литви, Латвії та Естонії щодо організації роботи системи оповіщення та інформування населення, масової евакуації та облаштування укриттів.

«Я в захваті від всебічної співпраці з Україною не лише на політичному, а й на практичному рівні. Сьогодні наші урядовці мають унікальну можливість почути про досвід України з перших вуст та отримати дуже цінну інформацію, яку ми застосуємо для посилення цивільного захисту та готовності до загроз у Литві», – наголосила Міністерка внутрішніх справ Литовської Республіки Агне Білотайте.

Так, під час семінару країни представили свої системи цивільного захисту та обговорили такі важливі елементи, як використання сирен та інформаційних повідомлень для оповіщення населення, алгоритми масової евакуації та встановлення укриттів для захисту від небезпек з повітря. 

Своєю чергою українські надзвичайники розповіли, які корективи внесла повномасштабна війна у систему цивільного захисту. 

Зокрема, заступник начальника управління оповіщення, телекомунікацій та інформаційних технологій Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Василь Заводюк докладніше розповів про нові методи інформування цивільного населення щодо загроз воєнного характеру та організацію системи захисних споруд цивільного захисту, у тому числі створення мапи укриттів у застосунку «Дія».

Також він поінформував партнерів про особливості проведення евакуації мирних громадян під час воєнних дій.

«Досвід України з організації системи оповіщення населення та забезпечення укриттями нині є унікальним. Наша країна через розв'язану росією війну зіштовхнулася з небаченими протягом десятиліть у Європі викликами. Зважаючи на загрозу, яку несе російська агресія всьому вільному світу, ми готові ділитися всіма напрацюваннями з друзями та партнерами», – зазначив Василь Заводюк.

Представники Литви, Латвії та Естонії також представили свої поточні ініціативи щодо посилення цивільного захисту в умовах сьогодення, зважаючи на можливі загрози та узгодили напрямки подальшої співпраці між країнами.

Нагадаємо, 13 квітня у Львові відбулися переговори Глави МВС України Ігоря Клименка із Міністрами внутрішніх справ Литви, Латвії й Естонії. Сторони обговорювали такі питання як замінованість України, безпека на кордоні, створення безпечного освітнього середовища, міграційне питання, контроль за обігом зброї, а також цивільний захист.

У ході офіційного візиту Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко ознайомив партнерів з одним з бомбосховищ міста Львів, яке може вміщувати до 300 осіб. У ньому проведено сучасні комунікації та облаштовано різні зони, зокрема для дітей та відпочинку. 

Також Глави МВС країн Балтії ознайомилися із роботою львівського контакт-центру Служби 112, який допомагає оперативно реагувати на різні види надзвичайних ситуацій. Як відомо, саме Естонія та Литва надавали Україні консультації у розбудові системи 112.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали