«Ми підтримуємо і будемо підтримувати вас до самої Перемоги», – Глави МВС країн Балтії під час зустрічі з Ігорем Клименком

clock
14.04.2024 15:00

У Львові відбулася зустріч Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка з Главами МВС країн Балтії – Естонії, Литви та Латвії.

Однією з найголовніших тем перемовин стало питання безпеки на фоні збільшення кількості ворожих атак по цивільній та критичній інфраструктурі України. Окрім того, сторони обговорили питання замінованості України, безпеку на кордоні, створення безпечного освітнього середовища, міграційне питання та контроль за обігом зброї.

«Ми раді вітати вас в Україні після плідної та предметної зустрічі у Вільнюсі. Ви справжні друзі України, адже ви підтримуєте нас усі ці роки, і готові й надалі допомагати. Дякую вам за моральну, фінансову і технічну підтримку. На сьогоднішній день Україна є стійкою, у тому числі й завдяки вашій допомозі», – заявив Ігор Клименко.

Так, під час зустрічі партнери за допомогою VR-окулярів змогли побачити наслідки вторгнення армії рф в Україну, зокрема знищені ворогом міста Бахмут, Ізюм та Бучу.

«Перш за все ми тут, аби подати вам чіткий сигнал – ми будемо поруч до вашої Перемоги. Це не аби яка можливість побачити на власні очі усе, що відбувається у вашій країні, зокрема злочини армії рф у ваших колись мирних містах та селах. Знайте, ми підтримуємо вас і стоїмо поруч, адже ви боретесь за наші спільні цінності», – наголосила Міністерка внутрішніх справ Литовської Республіки Агне Білотайте.

Очільниця МВС Литви зазначила, що наразі її країна готова надати 400 тисяч євро на закупівлю металодетекторів для закладів освіти, а також допомогти з реабілітацією українських бійців.

Також під час зустрічі Ігор Клименко розповів партнерам про знищені армією рф інфраструктурні об’єкти, серед них – будівлі Національної поліції України. Зокрема, він запропонував Главам МВС країн Балтії долучитися до пілотних проєктів щодо відновлення українських поліцейських відділків – в смт. Макарів та місті Кривий Ріг.

«Ми будемо докладати усіх зусиль, щоб надавати вам усю необхідну допомогу до остаточної поразки росії. Також Естонія долучається до співпраці з Україною у сфері розмінування, тренінгів та допомагатиме у відбудові відділків поліції», – заявив Міністр внутрішніх справ Естонської Республіки Лаурі Ляенеметс.

Він наголосив, що такі зустрічі допомагають краще розуміти актуальні потреби України та спільно з партнерами досягати домовленостей та спільних рішень щодо необхідної допомоги.

«Латвія долучається до відбудови України, зокрема Чернігівської області. Ми усвідомлюємо, що ваші громадяни мають повертатися до відбудованої країни та у відповідні житлові умови, тож ми надаватимемо вам необхідну підтримку та допомогу», – заявив Міністр внутрішніх справ Латвійської Республіки Ріхардс Козловкіс.

Також Ріхардс Козловкіс відзначив роботу Міністерства внутрішніх справ України щодо контролю за обігом зброї. За його словами, за два роки повномасштабної війни в Україні жодна одиниця зброї не потрапила на територію ЄС.

Окрім того, у межах робочого візиту, Ігор Клименко показав партнерам роботу Служби 112, яка працює у Львові та обслуговує увесь західний макрорегіон.

«Ми можемо впевнено сказати: лінія 112 – це про комфорт та доступність. Один виклик дає можливість звернутися одразу до декількох служб, це значно пришвидшує процес надання допомоги, особливо під час війни. Те, що ви бачите - результат нашої співпраці в тому числі. Адже саме Естонія та Литва надавали нам консультації у розбудові системи 112», – зазначив Глава МВС.

Також міжнародна делегація відвідала одне з бомбосховищ міста Львів, яке може вміщувати до 300 осіб. У ньому проведено сучасні комунікації та облаштовано різні зони, зокрема для дітей та відпочинку.

«Ми працюємо над тим, аби всі сховища були оснащені усім необхідним, щоб люди могли цілком автономно перечекати тут тривогу», – заявив Ігор Клименко. 

Нагадаємо, у Львові відбувся випуск курсантів профільних вишів ДСНС України за участі Міністрів внутрішніх справ Латвії, Литви та Естонії. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали