Артур Добросердов: Припинено розшук близько 1 800 осіб – це звільнені з полону, кожен обмін полонених - ковток надії

clock
14.04.2024 17:00

Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна»

«Є інформація про встановлення місця перебування 1 тис 800 осіб – також з жовтня. Розшук цих осіб припинено, їх статус на сьогоднішній день  також припинено. Це ті, кого вдалося повернути з полону», - зазначив він. 

За словами посадовця, цифра звільнених з полону реально більша, через те, що не всі полонені були у розшуку, а відповідно в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

«Кожен обмін – це ковток надії. І для рідних тих, кого ще не поміняли також. Звільнені можуть підтвердити сім'ям, чий родич знаходиться в полоні, що він не загинув, що він живий і здоровий, наскільки це можливо в умовах полону», - відзначив Артур Добросердов.

Після обмінів полоненими, додав він, з'являється інформація – відповідні служби і органи працюють зі звільненими щодо підтвердження факту перебування в полоні інших осіб та встановленню супутніх обставин.

«По тілах (пошуку тіл загиблих військових – прим.) у нас зараз йде відпрацювання даних, вивіряємо цифри з поліцією, з Бюро СМЕ. Остаточні записи по тілах також будуть внесені в реєстр», - сказав Уповноважений.

Він пояснив, що тіла із зони бойових дій евакуйовує спеціальний підрозділ. Якщо через обстріли немає можливості провести евакуацію, то через певний час, коли лінія фронту зміститься, там будуть працювати пошукові групи.
 
«Центральне управління цивільно-військового співробітництва має свої пошукові групи, які проводять пошукові заходи. У першу чергу, вони збирають з усіх джерел інформацію, хто і де зник безвісти», - наголосив Артур Добросердов.

Також він нагадав, що час від часу відбувається процедура репатріації з рф – обмін тілами загиблих.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали