Артур Добросердов: «Більшість зниклих вдасться відшукати вже після нашої Перемоги»

clock
12.04.2024 15:30

Про це заявив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов в ексклюзивному  інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, Реєстр почав працювати 2 травня 2023 року - роботу з його створення доручили МВС, хоча на той час весь функціонал щодо зниклих безвісти був ще у Міністерстві реінтеграції.

«До адміністрування реєстру та видачі витягів за запитами Міністерство внутрішніх справ України було долучене в жовтні. Тобто, з того часу ми отримали повноваження і працюємо за цим напрямком», - зазначив Артур Добросердов. 

Він наголосив, що коли МВС приймало реєстр, в ньому було понад 9 тисяч облікових записів. Зараз налічується вже понад 36 тисяч таких записів.

Посадовець відзначив, що досвід спілкування з міжнародними організаціями, які займалися подібними питаннями в інших країнах, свідчить про те, що важливо мати саме єдиний реєстр, в якому накопичується вся інформація: і щодо зниклих військових, і щодо  цивільних, і щодо дітей. Інформація має постійно оновлюватися, бути верифікованою та актуальною.  

«Долю певної кількості людей можемо з'ясувати вже зараз, в умовах війни, але більшість вдасться відшукати вже після нашої Перемоги», - наголосив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Для цього в подальшому, підкреслив Артур Добросердов, планується зробити сильною аналітичну функцію реєстру, щоб він давав відповіді на аналітичні питання.

Тобто, реєстр, за його словами, невдовзі буде видавати інформацію про кількість жінок/чоловіків, військових/цивільних, а також щодо військових – у зв'язці з їхніми підрозділами.

«З часом бажано мати можливості пошуку за конкретними антропометричними даними, особливими прикметами. Наприклад, жінка шукає свого чоловіка: вона точно знає його зріст, розмір взуття, татуювання тощо. Вносимо цю інформацію – знаходимо співставлення», - зазначив посадовець.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали