Зменшити кількість аварій на дорогах можливо - законопроєкт 5798

clock
13.12.2021 15:50

Сьогодні, 13 грудня,  на підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету з правоохоронної діяльності з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України розглянуто законопроєкт, який передбачає зменшення аварій на дорогах. Завдяки фіксації порушень правил дорожнього руху на мобільний додаток, швидкість реагування та покарання порушників планується збільшити в кілька разів.

На розгляд підкомітету законопроєкт 5798 подали 34 народні депутати України. Підкомітет проходив під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності В'ячеслава Медяника. 

Законопроєкт 5798 передбачає фіксацію порушення ПДР з будь- якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний додаток. Першочергово планується запустити фіксацію таких правопорушень:

1.     Проїзд на червоне світло світлофора

2.     Перетин подвійної смуги

3.     Проїзд по полосі громадського транспорту

4.     Проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал

5.     Перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема: пожежна машина, поліцейська автівка, машина швидкої допомоги.

Планується, що відзняте правопорушення за допомогою мобільного додатку, буде передаватися онлайн в поліцію. Далі свідок отримує відповідь від правоохоронців, щодо реєстрації порушення і його подальшої долі. Своєю чергою правопорушнику надсилається штраф з доданням відеофіксації його порушення. 

Експерти впевнені, що таке нововведення значно пришвидшить реагування поліції на правопорушення, а водії стануть більш обачними на дорозі знаючи, що їх правопорушення може бути зафіксовано в будь-який момент. Також експерти наголошують, що завдяки цьому додатку зменшиться кількість безкарних правопорушників. Адже додаток не фіксує хто наразі перебуває за кермом мажор, депутат чи високопосадовець, тому фіксуватиме абсолютно всі порушення ПДР. 

Також зазначається, що завдяки мобільному додатку порушення будуть фіксуватися навіть в найвіддаленіших куточках України. В містечках і селищах, де не планується встановлення камер фіксації в найближчі роки, люди зможуть самостійно фіксувати порушення, що є реалізацією права громадян на реальне народовладдя.

У Міністерстві внутрішніх справ України підтримують законопроєкт 5798. У МВС впевнені, що завдяки нововведенням вдасться підвищити грамотність водіїв у знанні правил дорожнього руху і, головне, зменшити кількість смертей на українських дорогах.

 15 грудня, у середу,  Комітет з питань правоохоронної діяльності на черговому засіданні розгляне зазначений проєкт закону №5798. 

 

Схожі матеріали