З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 68 тис вибухонебезпечних предметів

clock
05.10.2021 09:40

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 4 жовтня, здійснено 51 виїзд, під час яких виявлено 264 боєприпаси.

Так, 4 жовтня групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області шляхом підриву в спеціально відведеному для цього місці знищено ручну гранату РГД-33 часів Другої світової війни.

А в смт Михалівка, Запорізької області, того ж дня на території приватного домогосподарства було знайдено застарілий боєприпас часів Другої світової, про що громадяни сповістили Службу порятунку. У ході проведення робіт піротехнічними підрозділами виявлено та вилучено 58 ВНП: 10 протитанкових мін, 4 протипіхотні міни, 17 гранат, 27 підривників, тощо.

Водночас на Вінничині піротехніки, шляхом підриву, знищили два артилерійські снаряди калібрами 105 та 152 мм та 82-міліметрову мінометну міну. Дані вибухонебезпечні предмети було виявлено напередодні в лісових масивах Вінницького району та на території одного із приватних домогосподарств в селі Серебрія, Могилів-Подільського району.

Кількома днями раніше, в Чернівецькій області піротехніки ДСНС знищили 3 артилерійські снаряди. Першу знахідку часів ІІ Світової війни було виявлено місцевим мешканцем с. Заволока в полі за межами села, а саме, артилерійський снаряд калібру 152 мм. На інші боєприпаси натрапив чоловік в полі під час проведення земляних робіт в м. Хотин. По прибуттю піротехніки ідентифікували знахідки, як артилерійські снаряди І Світової війни. Всі знайдені вибухонебезпечні предмети фахівці групи піротехнічних робіт вилучили та знищили у встановленому порядку шляхом підриву.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 4 жовтня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,35 га території та виявлено і вилучено 58 ВНП.

Водночас піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 4,26 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському  районах та було виявлено та вилучено 35 вибухонебезпечних предметів, а саме 26 артилерійських снарядів, 7 мінометних мін та 2 гранати.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 68 тис. 184 вибухонебезпечний предмет, у тому числі, 889 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

ДСНС України

Схожі матеріали