З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 65 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
28.09.2021 08:35

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Нині, у сезон "тихого полювання", громадяни все частіше натрапляють на небезпечні знахідки, які дощем вимиває на поверхню землі. Лише впродовж минулої доби, 27 вересня, здійснено 63 виїзди, під час яких виявлено 444 боєприпаси, серед яких 4 авіаційні бомби.

Так, 27 вересня група піротехнічних робіт Головного управління ДСНС України у Житомирській області знищила 33 вибухонебезпечних предмети часів Другої світової війни, що були знайдені на території Радомишльської громади Житомирського району. Інформація надійшла від сільського голови с. Раковичі. За його словами, небезпечні знахідки виявила організація, що займається пошуком та перезахороненням рештків солдат, які загинули під час Другої світовій війні. У ході проведення земляних робіт копачі натрапили на металеві предмети, схожі на боєприпаси. Фахівці ДСНС, які прибули на місце знахідки, ідентифікували їх як артилерійські снаряди. У ході додаткового обстеження території загалом було виявлено 33 артснаряди.

Того ж дня до рятувальників Чернігівської області надійшло повідомлення про те, що біля с. Великий Дирчин Седнівської територіальної громади виявлено металевий предмет, схожий на вибухонебезпечний. Його знайшли місцеві мешканці під час проведення земляних робіт на полі та сповістили на номер "101". Місце виявлення вибухонебезпечного предмету взяли під охорону співробітники Національної поліції. Оперативно на місце виклику прибули сапери групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України у Чернігівській області та ідентифікували небезпечну знахідку, як мінометну міну калібром 82 мм часів Другої світової війни. Після проведення необхідних робіт та додаткового обстеження прилеглої території, вибухонебезпечний предмет вивезли спецавтомобілем у визначене безпечне місце та знищили.

На Миколаївщині 27 вересня, групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в області, шляхом контрольованого підриву, знищено дві мінометні міни калібром 50 мм та артилерійський снаряд калібром 152 мм. Небезпечні знахідки виявлено в с. Широколанівка Степівської ТГ та в с. Петрово-Солониха Веснянської ТГ Миколаївського району.

Раніше на Полтавщині, 26 вересня до Служби порятунку надійшло повідомлення про виявлення невідомого  вибухонебезпечного предмету в с. Велика Рудка  Полтавського району. Фахівці ДСНС, які прибули на виклик, ідентифікували небезпечну знахідку як артснаряд калібром 66 мм часів минулих війн.  Провівши додаткове обстеження території та не виявивши інших вибухонебезпечних предметів, знахідку було вилучено та на спеціальному підривному майданчику знищено.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, упродовж 27 вересня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,35 га території та виявлено і вилучено 60 ВНП. Піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 1,48 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському  районах, де було виявлено та вилучено 36 вибухонебезпечних предметів, а саме: 24 артилерійский снарядів, 9 мінометних мін, 2 гранти та 1 підривник.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 65 720 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 888 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.
Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та в жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

ДСНС України 

DviXLwCeVv3JNCXfXlgjaLF36wFGspX1u1ZaBzH1.jpg

Схожі матеріали