Контраст
Шрифт

З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 57 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
31.08.2021 09:54

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 30 серпня, здійснено 44 виїзди, під час яких виявлено 332 боєприпасів.

Так, 30 серпня в Одеській області піротехніками було вилучено та знищено боєприпаси часів Другої світової війни. Зокрема, 100-кілограмову авіабомбу, яку знайшли під час проведення земляних робіт біля села Шабо, Білгород-Дністровського району. В цей же день, піротехніками було вилучено один артснаряд калібру 105 мм в селі Яськи. Боєприпаси були знищені у спеціально відведеному  місці.

Водночас, на Житомирщині піротехніки ДСНС області знищили три боєприпаси часів минулих війн, виявлені напередодні в селах Гута-Забілоцька та Раковичі Житомирського району. У першому випадку на підозрілі металеві предмети натрапили місцеві шукачі металобрухту. Прибулі за викликом фахівці ДСНС ідентифікували знахідки як дві мінометні міни калібрами 82 мм та 50 мм. У другому ж випадку – любителі тихого полювання натрапили на 122 мм артснаряд у лісі.

У свою чергу, фахівцями групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС України у Чернігівській області у спеціально відведеному місці знищено артилерійський снаряд калібром 76 мм часів Другої світової війни. Вибухонебезпечний предмет на відкритій території біля с. Виблі Чернігівського району цього ж дня виявили місцеві жителі. Піротехніки ДСНС, які прибули на місце, обстежили прилеглу територію, проте інших небезпечних предметів не виявили.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 31 серпня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,74 га території та виявлено і вилучено 61 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 57 тис. 519 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 800 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових - впливів та нагрівання;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Схожі матеріали
Діяльність