З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 33 тисячі вибухонебезпечних предметів

clock
06.07.2021 12:07

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 5 липня, здійснено 19 виїздів, під час яких виявлено 57 боєприпасів.

Так, 5 липня о 12:00 фахівцями групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС України у Чернігівській області знищено артилерійський снаряда калібром 85 мм часів Другої світової війни, який було виявлено напередодні господарями під час викопування погреба в приватному житловому будинку в с. Талалаївка Ніжинського району. Натрапивши на небезпечну знахідку, люди одразу припинили всі роботи та зателефонували до Служби порятунку "101". До прибуття саперів ДСНС місце виявлення вибухонебезпечного предмету охороняли співробітники Національної поліції. Під час обстеження прилеглої території надзвичайники інших вибухонебезпечних предметів не виявили.

4 червня о 13:00 групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області знищено три 88 мм артилерійські снаряди часів Другої світової війни. Вони були знайдені в урочищі «Чорний ліс», що поблизу смт Ярмолинці. Під час контрольного обстеження місцевості піротехніки додатково виявили 10 артилерійських снарядів калібром 88 та 76 мм, а також 17 ручних гранат М-24 часів Другої світової війни.

3 липня на Житомирщині піротехніки знищили п’ять боєприпасів часів минулих війн, що були виявлені напередодні в м. Малин та в с. Пиріжки, Коростенського району, Малинської територіальної громади. Так, у першому випадку, в одному з гаражів, що розташований на території гаражного кооперативу міста, чоловік прибирав оглядову яму та натрапив на підозрілі металеві предмети. Фахівці ДСНС, яких він відразу ж сповістив про знахідку, ідентифікували їх як два артснаряди калібрами 76 та 45 мм та ще дві 82 мм мінометні міни. А в лісовому масиві, що поблизу с. Пиріжки, любителі «тихого полювання» натрапили на артилерійський снаряд калібром 152 мм, що лежав у хащах.

2 липня групою піротехнічних робіт та підводного розмінування аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області, шляхом контрольованого підриву, знищено 51 вибухонебезпечний предмет. Так, 1 липня під час проведення земляних робіт на будівельному майданчику, за адресою пр. Героїв України, виявлено 3 артснаряди калібром 76 мм часів минулих війн. Піротехніки ДСНС при обстеженні території додатково виявили ще 48. Небезпечні знахідки класифіковано як 43 артилерійських снарядів калібром 76 мм, 5 - 20 мм.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 5 липня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,39 га території та виявлено і вилучено 42 ВНП.

Водночас піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 9,8 га території області у Сєвєродонецькому районі, де було виявлено та вилучено 27 вибухонебезпечних предметів, а саме: 19 артилерійських снарядів та 8 мінометних мін.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 33 148 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 207 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.
Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси!

ДСНС України 

khusyeKSZHH37SnSXbKyRMMoFgX8UjzUKXOGXYMP.jpg

Схожі матеріали