З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили майже 13 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
13.04.2021 09:29

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 12 квітня, здійснено 79 виїздів, під час яких виявлено 185 боєприпасів.

Так, 12 квітня піротехніки Дніпропетровської області залучались до робіт зі знищення застарілого артилерійського снаряду калібру 152 мм, який виявив під час прогулянки чоловік неподалік села Мишурин Ріг, Верхньодніпровського району. 

Водночас на Житомирщині піротехніки ДСНС знищили шість одиниць вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, що були виявлені напередодні на території Пулинського району. Так, у с. Андріївка місцеві жителі виявили декілька підозрілих металевих предметів під час проведення господарських робіт на власній присадибній ділянці, ними виявилися два артилерійські снаряди калібром 76 мм та одна ручна граната РГД-33. За подібних обставин три артснаряди калібром 76 мм виявили селяни і поблизу c. Теньківка. 

Того ж дня групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області шляхом підриву було знищено 32 різнокаліберні артилерійські  снаряди. Всі вони були виявлені на полі поблизу м. Ізяслав та в селі Ліщани, Ізяславського району.

На Миколаївщині піротехніки ДСНС, шляхом контрольованого підриву, знищили артснаряд калібром 125 мм часів минулих війн. Про небезпечну знахідку повідомлення надійшло від співробітників поліції, йшлося про те, що чоловік виявив його на відкритій території поблизу станції Ясна Зоря, що у Миколаївському районі, та сповістив про це на номер 102.

У свою чергу в Чернігівській області 12 квітня на відкритій території біля с. Левковичі, Чернігівського району, місцевими жителями було виявлено 15 предметів, схожих на вибухонебезпечні. Фахівці групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення обласного ГУ ДСНС, які прибули за викликом, встановили, що це артилерійські снаряди калібром 45 мм часів Другої світової війни. Сапери ДСНС обстежили прилеглу територію та додатково виявили ще 8 артилерійських снарядів калібром 45 мм, 1 артснаряд калібром 76 мм, 2 мінометні міни калібром 82 мм та 1 міну калібром 107 мм. Вибухонебезпечні предмети було знищено у встановленому порядку.

Днем раніше на Херсонщині піротехніки знищили сім артснарядів калібром 76 мм часів минулих війн, що були виявлені місцевими мешканцями в Нижньосірогозькому районі поблизу с. Нижні Торгаї. Піротехніками проведена перевірка території місця виявлення, боєприпаси вилучено, транспортовано на підривний майданчик та знищено встановленим порядком.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 12 квітня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 2,09 га території та виявлено і вилучено 37 ВНП. У Луганській області було обстежено 12,1 га території області у Щастинському та Сєвєродонецькому районах, де було виявлено та вилучено 22 мінометні міни та 14 гранат.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 12 тис. 941 вибухонебезпечний предмет, у тому числі, 25 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Схожі матеріали