З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили більше 29 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
16.06.2021 11:59

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн.

Так, 14 червня працівниками групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області було знищено  один 122 мм артилерійський снаряд часів війни, виявлений в селі Гребенів Стрийського району Львівської області.

Раніше, 11 червня, під час проведення земляних робіт на вулиці 130-ї Стрілецької дивізії у м. Бердянськ, виявлено 2 мінометні міни калібру 82 мм, а 12 червня піротехніки АРЗ СП м. Запоріжжя під час обстеження території виявили та вилучили близько 90 вибухонебезпечних предметів, серед яких: мінометні міни калібру 82 мм, артснаряд  калібру 50 мм та інші ВНП часів минулих війн.

На Хмельниччині 11 червня сапери групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення вилучили та знищили два артилерійських снарядів калібром 88 та 152 мм часів Другої світової війни, які було виявлено громадянами в лісовому урочищі «Евеліна» поблизу смт Ярмолинці.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 14 червня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,98 га території та виявлено і вилучено 84 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 29 тис. 338 вибухонебезпечних предмета у тому числі, 190 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та у жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси!

Схожі матеріали