Контраст
Шрифт

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 64 тисячі вибухонебезпечних предметів

clock
21.09.2021 09:45

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Нині, у сезон "тихого полювання", громадяни все частіше натрапляють на небезпечні знахідки, які дощем вимиває на поверхню землі. Лише впродовж минулої доби, 20 вересня, здійснено 51 виїзд, під час яких виявлено 176 боєприпасів. 

Так, 20 вересня двома групами піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області було знищено 29 вибухонебезпечних предметів. А саме: в селі Раківчик Коломийського району під час проведення робіт з розмінування району ведення бойових дій, в лісовому масиві виявлено та знищено: 3 одиниці ММ-50мм, одну ММ-81мм, 12 ручних гранат М-36, шість одиниць ППМ 36MEra, дві одиниці М-42, а також ружейні гранати Gross Gewehrpanzergranate. Цього ж дня в селі Сілець, в місті Яремче та в с. Поляниця було виявлено ще по одному ВНП. 

Днями фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області залучались до робіт зі знищення застарілого артилерійського снаряду «АС-105» у Криворізькому районі. Небезпечну знахідку було виявлено під час земляних робіт.

19 вересня на Хмельниччині, групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС в області було знищено 76 мм артилерійський снаряд часів Другої світової війни. На нього громадяни натрапили поблизу с. Жердя, Чемеровецької територіальної громади, Кам’янець - Подільського району.

Того ж дня до Служби порятунку Львівщини надійшло повідомлення про те, що під час збирання грибів поблизу м. Рудки Самбірського району, громадяни виявили предмет, ззовні схожий на мінометну міну часів Другої світової війни. За фактом виявлення боєприпасу повідомлено правоохоронні органи та подано заявку до 2-го спеціального центру швидкого реагування ДСНС України на вилучення та знищення.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, упродовж 20 вересня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,84 га території та виявлено і вилучено 35 ВНП. 

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 64 тис. 055 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 870 авіаційних бомб.

Пресслужба ДСНС України

Схожі матеріали
Діяльність