З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 56 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
25.08.2021 10:39

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 24 серпня, здійснено 4 виїзди, під час яких виявлено 35 боєприпасів.

Так, в Івано-Франківській області минулої доби піротехніки ДСНС знищили 9 вибухонебезпечних предметів. Зокрема, в селі Ямниця, Івано-Франківського району, один 105 мм артилерійський снаряд часів війни, виявлений в полі; в селищі Рожнятів, Калуського району, знешкоджено чотири ручні гранати Z-23 та чотири інші ВНП часів війни, виявлені на подвір’ї житлового будинку.

На Дніпропетровщині 23-го серпня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в полі, неподалік села Степове, Новопільської сільської територіальної громади, Криворізького району, виявлено предмет, схожий на боєприпас. Знахідка виявилась застарілим артилерійським снарядом калібру 152 мм. Піротехніки ретельно обстежили місце події, додаткових вибухонебезпечних предметів не виявлено. Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області боєприпас знешкоджено шляхом контрольованого підриву.

Водночас у Миколаївській області піротехнічною групою, шляхом контрольованого підриву, знищено три артилерійські снаряди калібром 152 мм та авіабомбу ФАБ-50 часів минулих війн. Напередодні, небезпечні знахідки було виявлено у м. Миколаєві (під час пошуку металобрухту по вул. Ольжича) та у селі Покровка, Очаківської ТГ, Миколаївського району (під час прогулянки). Про знахідки громадяни сповістили співробітників поліції та рятувальників.

Днем раніше у Львівській області знищено склад застарілих боєприпасів часів II Світової війни, виявлених під час проведення земляних робіт в селі Стоки, Львівського району, на відстані 200 м від житлових будинків. Цього ж дня піротехнічною групою 2-го спеціального центру швидкого реагування ДСНС України вилучено та знищено встановленим порядком 8 артилерійських пострілів калібру 75 мм часів II Світової війни.

А на Сумщині 22 серпня групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (м. Ромни), проведено роботи зі знешкодження 29 мінометних мін (50-мм) та 4 артилерійських снарядів (76, 45-мм) часів Другої світової війни. Небезпечні предмети були виявлені у лісі поблизу села Перекопівка, Роменського району. Застарілі боєприпаси вивезли у спеціально відведене місце та знищили шляхом підриву.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 24 серпня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 2,05 га території та виявлено і вилучено 35 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 55 тис. 618 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 735 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.
Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Схожі матеріали