З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 46 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
27.07.2021 10:06

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 26 липня, здійснено 53 виїзди, під час яких виявлено 929 боєприпасів.

Зокрема, 26 липня піротехніки ДСНС Житомирської області знищили 29 боєприпасів часів минулих війн, що були виявлені напередодні в с. Краснобірка Радомишльської територіальної громади Житомирського району. На небезпечне відлуння війни натрапили шукачі металобрухту, під час обстеження території поблизу населеного пункту. Фахівці ДСНС, які прибули до місця виявлення вибухонебезпечних предметів, ідентифікували їх як 21 артилерійський снаряд калібром 45 мм, 4 артснаряди калібром 50 мм та ще 4 артснаряди калібром 76 мм.

Цього ж дня працівниками групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області було знищено 27 вибухонебезпечних предметів, а саме: в селі Раківчик Коломийського району під час здійснення робіт з планового очищення території  було виявлено та знищено три 81 мм мінометні міни, двадцять три 50 мм мінометні міни, одна ручна граната РГ-42 часів Другої світової війни.

На Миколаївщині цього тижня піротехнічною групою аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в області було знищено 405 артснарядів калібром 45 мм. Вибухонебезпечні знахідки були виявлені при технічному обстеженні території у Первомайському районі (1 км від смт Врадіївка) упродовж 20-23 липня, відповідно до річного плану щодо розмінування Миколаївської області.

23 липня фахівці групи піротехнічних робіт Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області знищили застарілий боєприпас, виявлений у Дністровському районі. На невідомий предмет, ззовні схожий на вибухонебезпечний, натрапили місцеві мешканці на присадибній ділянці у с. Долиняни Недобоївської ТГ. Фахівці групи піротехнічних робіт, які прибули до місця виклику, ідентифікували предмет як артилерійський снаряд калібру 76 мм часів Першої світової війни.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, за минулу добу підрозділами ДСНС України на території Донеччини, де проводилась ООС виявлено та вилучено 43 ВНП та обстежено на наявність ВНП 1,35 га території. Піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області було обстежено 8,27 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському районах, де було виявлено та вилучено 31 вибухонебезпечний предмет, а саме: 25 артилерійських снарядів, 3 мінометних міни та 3 гранати.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 45 940 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 380 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових - впливів та нагрівання;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

ДСНС України 

Схожі матеріали