Контраст
Шрифт

Високе театральне мистецтво відтепер доступне для тисяч нацгвардійців

clock
27.05.2021 13:47

До тисячі строковців та курсантів Національної гвардії України зможуть щомісяця відвідувати вистави харківських театрів. Причому, безоплатно! Подібних прецедентів тривалого та масового залучення військових на культурні та мистецькі заходи на території нашої держави ще не було. І це стало можливим завдяки спільним зусиллям діячів культури та мистецтва, волонтерам, представникам влади регіону і командуванню Східного оперативно-територіального управління та Національної академії Нацгвардії. Аби ця практика з часом не зійшла нанівець, 26 травня 2021 року було підписано Меморандум про співпрацю у галузі культури та мистецтв.

40-ка хвилинний виступ військового оркестр Національної академії Національної гвардії України на майданчику поряд з Харківською обласною філармонією; маса людей у військових одностроях та святковому вбранні. Ввечері 26 травня затишна Римарська вулиця перетворилася на своєрідний людський мурашник. Нагода незвичайна: військові відкрили для себе «другий фронт». Культурний. Як це було: у нашому матеріалі.

Щойно гвардійці переступили поріг фоє філармонії – на них чекав сюрприз. Артисти, вбрані у костюми епохи класицизму, зустріли свого майбутнього масового глядача оплесками та вірчими грамотами зі словами вдячності за захист Вітчизни. Гості були дещо спантеличені – вони не очікували настільки гарячої та патетичної зустрічі, проте цього вимагав сам урочистий момент.

«Я з невеликого селища Лозівського району. У філармонії опинився вперше, і жодного разу не був у театрі. Не тому, що не хотів. Просто не мав такої можливості. І сьогодні я переживаю те, що можна назвати культурним шоком. Відчувається, що це – надзвичайно відповідальна мить», – поділився боєць 5-ї Слобожанської бригади Олександр Пятничук.

«Те, що під час служби ми будемо розвиватись духовно та культурно – неймовірно круто! Ти можеш відволіктись, відпочити, і одночасно стати кращим, пізнати багатства світової культури, зрозуміти заради чого живе людина. Навіть не уявляв, що таке можливе у війську! Приємно, що це вперше сталося саме у тому місті, де ми служимо – у Харкові. Я дякую тим людям, які допомагають нам рости!», – каже військовослужбовець 3-ї бригади оперативного призначення Вадим Штаба.

«Театр – не лише вистави, гра акторів, декорації, костюми. Це – саме життя! І одночасно, це – школа життя! Я дуже рада, що театри Харкова перетворились на партнерів Національної гвардії України», – зауважила курсантка Національної академії НГУ Тетяна Кульчій.

Церемонія підписання Меморандуму про співпрацю у галузі культури та мистецтв відбулася на сцені філармонії. Всіх підписантів документу викликали на сцену! Ними стали: Східне оперативно-територіальне управління Національної гвардії України, Національна академія Національної гвардії України, Харківська обласна державна адміністрація, 12 провідних театрів Харкова, державний цирк та Харківська обласна філармонія.

«Хочу висловити подяку усім підписантам, особливо представникам державних підприємств: Харківському національному академічному театру опери та балету імені Миколи Лисенка, Харківському державному цирку імені Фреда Яшинова, а також обласним комунальним закладам: театру імені Тараса Шевченка, театру ляльок імені Віктора Афанасьєва, театру імені Олександра Пушкіна, Харківському театру для дітей та юнацтва, театру музичної комедії, Харківській обласній філармонії, приватним театрам: «Театру 19», «Мадригал», «Театру на Жуках» та Будинку актора імені Леся Сердюка, – ваша допомога неоціненна!» – заявив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Антон Деньгуб.

Перший заступник начальника Національної академії НГУ генерал-майор Олександр Морозов переконаний, що така увага митців до розвитку молодих гвардійців вкрай важлива.

«Сьогодні наша гвардійська молодь зрозуміє, що тих, хто вдячний їм за службу у Нацгвардії набагато більше, ніж родинне коло. На їхньому боці українська еліта – наукова та творча інтелігенція – моральний авангард нашого суспільства, його совість та душа. Можливо, я їм трохи, навіть, заздрю: пригадую, як я свого часу відкрив для себе мистецький Харків лише, коли вже став офіцером. Тоді я був вражений наскільки це багате на культуру місто», – пояснив генерал-майор Олександр Морозов.

«Краще завтра втілюється через освіту, культуру та наполегливість. Наш обов’язок та щире прагнення – допомогти розкрити свій духовний потенціал цим хлопцям та дівчатам, які стали на непростий шлях служіння Україні у лавах Національної гвардії. Виховуючи спочатку воїна, а потім майбутнього офіцера, на зразках високого театрального мистецтва, ми отримуємо гармонійно розвинуту особистість, яка здатна протистояти будь-яким викликам сьогодення», – обґрунтував необхідність підписання Меморандуму заступник начальника Східного територіального управління по роботі з особовим складом полковник Сергій Ховайло.

Наскільки театр та класична музика дисциплінує, збагачує, і парадоксальним чином допомагає осягнути високі сфери людського буття, відвідувачі відчули на собі під час виступу. Звучали композиції «Запорізький марш» та «Гусарський марш», попурі на теми пісень Арно Бабджаняна, «Закоханий солдат», пісня Джудіти з оперети «Джудіта» «Фіалка Монмартра» тощо. Неймовірна акустика, атмосфера, а також повна самовіддача музикантів та артистів зробила свою справу: кожен номер програми мав гарантований успіх у публіки. При цьому відбувалася презентація Національної Академії НГУ, а також військових частин та органів управління Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії.

Музиканти, артисти та культуртрегери, переконані, що в особі молодих українських захисників отримають вдячного глядача та слухача. Що це буде повнокровний обмін духовними надбаннями та творчою енергією, зокрема у плані популяризації українського мистецтва.

«Саме на Вас, наші військові, покладають свої надії на мир мільйони українців. Пам’ятайте: як ваші рідні чекають на вас вдома, так і ми чекаємо на вас у наших театрах! Перемоги вам у вашій нелегкій, але шляхетній справі. І дякуємо вашим матерям, що виховали вас нашими захисниками», – звернулася до гвардійців директор Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Маргарита Сакаян.

«Ми сьогодні виконуємо, мабуть, дуже важливу, і водночас дуже людяну місію. Бо людина, яка захищає нашу Вітчизну, має отримати можливість організувати свою душу і серце», – вважає директор – головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко. Він додав, що йому вельми приємно бачити на глядацьких місцях людей у погонах, адже він сам колись служив у Внутрішніх військах і був причетний до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

На церемонію підписання Меморандуму запросили представників Об’єднаної оперативно-тактичної групи ЗС Канади в Україні (операція UNIFIER). Вони відзначили високий рівень організації заходу та висловили слова вдячності за можливість бути свідками цієї визначної події.

Гостями заходу стали близько 250 строковиків та курсантів, керівництво Східного ОТО НГУ, Національної академії НГУ, Харківської обласної державної адміністрації, 5 Слобожанської бригади та 3 бригади оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана, представники наукової та творчої інтелігенції, волонтери, кадети та учні військових ліцеїв Харківщини.

Нагадаємо: У квітні цього року аналогічні Меморандуми гвардійці підписали із музеями міста Харкова та області, виставковими галереями, обласним центром культури і мистецтва, обласним центром туризму та провідними харківськими видавництвами «Віват», «Золоті сторінки», «Ранок» та «Фоліо».

Відділення інформації і комунікації Східного ТУ

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ

Схожі матеріали
Діяльність