Важливим аспектом у подоланні корупції є цифровізація державних послуг – Денис Монастирський

clock
09.12.2021 13:25

Сьогодні, 9 грудня, в Національній академії внутрішніх справ розпочалася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація державної антикорупційної політики у міжнародному вимірі».

Онлайн-конференція відбувається з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією та триватиме два дні.

«Важливим аспектом у зниженні рівня корупції є цифровізація державних послуг. Рецептом ефективного подолання цього явища є, безперечно, віддалення користувача послуг від особи, яка надає їх. Сьогодні в усіх ЦОВВ системи МВС створені механізми для ефективної протидії корупції, їхню роботу потрібно розвивати», - наголосив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Очільник правоохоронного відомства зазначив, що у МВС є плани щодо цифровізації послуг у різних сферах. Перш за все –  це створення реєстру зброї, який вирішить багато питань в дозвільній сфері.

«Лише запровадженням відповідних механізмів та створенням чітких процедур ми можемо говорити про те, що долаємо корупцію», - сказав Денис Монастирський.

Під час конференції заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров презентував основні результати соціологічного дослідження «Корупція у Міністерстві внутрішніх справ», проведеного за підтримки КМЄС.

15% респондентів особисто зіштовхувалися за останній рік з фактами корупції в МВС чи його підрозділах, водночас у ЗМІ бачили такі факти 71% опитаних.

Також респонденти вважають ефективною діяльність сервісних центрів МВС (48% проти 18%) та Патрульної поліції (51% проти 36%).

Своєю чергою заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий нагадав, що за останній рік в сервісних центрах МВС запроваджені послуги шеренгу документів, перевірки номерних знаків онлайн, замовлення в Електронному кабінеті водія страхового полісу, доставка посвідчення водія поштою.

 «Корупція – серйозний виклик, який потребує відповідного реагування. Функціонування Національної поліції загалом знаходиться під ударом корупційних ризиків, тому ефективна протидія дозволяє вчасно та дієво реагувати на них пліч-о-пліч з нашими партнерами», - сказав заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

За його словами, найбільше корупційних злочинів вчиняються в бюджетній системі, земельних ресурсах та сфері охорони здоров’я. За цей рік складено майже 11 200 протоколів, що на 2000 більше, ніж в попередні роки. Майже 80% з цих протоколів закріплені судовими рішеннями, тобто є відшкодування збитків.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали