В Україні триває акція «16 днів активізму проти насильства»

clock
04.12.2021 17:09

Щороку з 25 листопада по 10 грудня проходить Всесвітня акція «16 днів активізму проти насильства», Україна вкотре долучилася до неї. 

Головною подією в рамках даної інформаційної кампанії стало відкриття виставки «Річ у тім 2.0» у Києві. Захід стартував за ініціативи МВС, під патронатом Офісу Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а також за участі першої леді Олени Зеленської та Міністерства соціальної політики. 

Назва «Річ у тім» - гра слів, яка об’єднує концепцію виставки. Зокрема, це 16 реальних побутових предметів, які використовувалися як знаряддя насильства, та мовний зворот для пояснення проблематики насильства: «річ у тім, що домашнє насильство ближче, ніж здається», «річ у тім, що люди, які пережили насильство, бояться про це говорити», «річ у тім, що насильники не вважають себе насильниками».

Згідно з інформацією Національної поліції України, предмети, представлені на виставці, мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством. Заради спокою тих, хто пережив це страшне явище, змінені лише деталі.

Авторкою сценаріїв та режисеркою проєкту виступає Ірина Цілик — лауреатка кінофестивалю «Санденс» (2020) за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин». Участь взяли 16 українських відомих людей (спортсмени, актори, музиканти, телеведучі): Маша Єфросиніна, Дмитро Шуров, Злата Огнєвіч, Тоня Матвієнко, Сергій Кривцов, Сергій Дмитрієв, Катерина Молчанова, Ірма Вітовська, Леся Матвєєва, Анна Неплях, Ахтем Сеітаблаєв, Олександр Коляда, Олена Дашутіна, Оля Цибульська, Софія Андрухович, Артем Чех. Вони знялись у відеороликах та пропустили кожну історію крізь себе.

Протягом 16 днів (з 25 листопада до 10 грудня) виставка буде доступна для громадськості на 2-му поверсі ТРЦ «Гуллівер» у Києві. Відео, створені в межах кампанії «Річ у тім 2.0», можна переглянути на сайті.

У продовження інформаційної кампанії у багатьох містах країни поліцейські разом з органами місцевої влади та громадськістю організували локальні заходи.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, яка виступала модератором акції, зазначила, що для МВС та Національної поліції тема домашнього насильства вже кілька років є однією з ключових. Адже безпека людини – це безпека країни. Також Катерина Павліченко наголосила, що в Нацполіції постійно працюють мобільні групи реагування на випадки домашнього насильства. На сьогодні по всій території України їх функціонує 86. Вони працюють у 67 містах.  Там, де таких підрозділів немає, працюють інші представники поліції. 

За останні 10 місяців роботи Національна поліція отримала 267 тисяч заяв, - це на 53% більше ніж за аналогічний період минулого року. На 50% збільшилась кількість складених адміністративних протоколів щодо домашніх кривдників. Винесено на 15% більше термінових заборонних приписів.

«Річ у тім, що домашнє насильство не обирає своїх жертв. Та річ у тім, що ти можеш зупинити його в будь-який момент. Ми організували «Річ у тім 2.0», щоб не тільки показати буденність домашнього насильства, але й наголосити, що його можна і треба зупинити! Потрібно звертатись по допомогу», - наголосила Катерина Павліченко. 

Номери служб допомоги незмінні:

102 - виклик поліції;

15-47 - Урядова гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

0 800 213 103 - безоплатна правова допомога.

Закликаємо всіх і кожного не бути байдужими! Разом нам під силу знищити домашнє насильство, як явище!

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали