Контраст
Шрифт

Українські рятувальники тренуються ефективно протистояти пожежам у природних екосистемах

clock
14.04.2021 09:36

Для того, щоб зменшити кількість пожеж у природних екосистемах спільно із представниками лісових господарств та правоохоронцями рятувальники ДСНС проводять комплексну роботу щодо попередження та оперативного реагування на такі надзвичайні події, які щороку завдають численних збитків природному фонду України. Для цього вони влаштовують спеціальні протипожежні навчання та патрулюють місця відпочинку громадян у лісових зонах.

Так, на Донеччині рятувальники взяли участь у спільних тактико-спеціальних навчаннях органів управління та сил територіальної підсистеми ЄДСЦЗ області щодо готовності до дій в умовах виникнення пожеж в лісових масивах та природних екосистемах, що проходили 13 квітня поблизу смт Райгородок Миколаївської міської територіальної громади Краматорського району. Згідно за задумом навчань, у лісовому масиві виникла пожежа. Представниками Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства були відпрацьовані дії щодо виявлення осередку пожежі засобами відеоспостереження. Лісники першими прибули на місце події та приступили до гасіння пожежі, з подальшим залученням пожежно-рятувальних підрозділів Головного управління та відпрацюванням сумісних практичних дій щодо гасіння лісової пожежі в умовах надзвичайної ситуації місцевого та регіонального рівнів. У рамках навчань Головним управлінням ДСНС України у Донецькій області  було проведено оповіщення та збір особового складу Донецького обласного гарнізону  ОРС ЦЗ за сигналом «ЗБІР-АВАРІЯ» з введенням до оперативного розрахунку наявної резервної техніки та практичним розгортанням зведеного пожежно-рятувального загону Головного управління з висуванням у визначений район зосередження.

У Херсонській області також відбулось практичне відпрацювання спільних дій з ліквідації умовної лісової пожежі. За тактичним задумом у лісовому масиві Збур’ївського лісництва Голопристанського лісомисливського господарства після відпочинку в лісі невстановлених осіб, які покинули вогнище незагашеним, виникла пожежа. Для гасіння пожежі задіяні усі сили та засоби Голопристанського, Олешківського та Великокопанівського лісомисливських господарств. Але у результаті поривчастого вітру вогонь швидко розповсюджується лісовою підстилкою. Тому прийнято рішення на залучення додаткових сил та засобів підрозділів Головного управління ДСНС області.

На Житомирщині, у свою чергу, рятувальники продовжують проводити спільні профілактичні рейди з метою попередження пожеж у природних екосистемах. Зокрема, фахівці ДСНС спільно з представниками екологічної інспекції, патрульної поліції та засобами масової інформації провели спільний профілактичний рейд в одному з найулюбленіших місць відпочинку житомирян – міському Гідропарку.

Водночас на Київщині рятувальники продовжують боротьбу з паліями. Так, минулого тижня рятувальники спільно з представниками ЗМІ вирушили на патрулювання територією Ірпінського регіону. Розпочали свій рейд з місць загорання торфовищ, де кожного року триває горіння, причиною якого переважно є людський фактор, спалювання сміття чи кинутий недопалок. Тільки піднявши в небо квадрокоптер рятувальниками виявлено горіння трав’яного настилу поблизу людських угідь. Як стало відомо пізніше, ймовірною палійкою в котрий раз виявилася літня жінка, що тільки хотіла спалити сміття зі свого подвір’я. Коли рятувальники прибули на місце, бабуся та декілька сусідів вже намагалися підручними засобами загасити пожежу, але пориви вітру виявились наскільки сильні, що довелось викликати пожежних. Представниками Національної поліції на громадянку було накладено штраф. Цього разу пожежу вдалось ліквідувати на незначній площі. Патрулювання території за допомогою дронів триватиме й надалі, така форма виявлення паліїв на даний час найефективніша.

Загалом, профілактична робота проводиться на постійній основі від початку пожежонебезпечного періоду і триватиме до його завершення.

Схожі матеріали
Діяльність