Контраст
Шрифт

Українські рятувальники беруть участь у міжнародних, командно-штабних, тактико-спеціальних навчаннях та тренуваннях

clock
29.09.2021 10:09

Фахівці Служби порятунку щодня проводять комплексну роботу щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також перевіряють готовність підрозділів до дій за призначенням. Усе це дозволяє їм покращити свої навички та перейняти найкращі практики задля ефективної роботи.

Зокрема, 27 вересня, в межах проєкту «EU-CHEM-REACT 2» на Львівщині розпочалися Міжнародні польові навчання, в яких беруть участь, окрім українських рятувальників, представники Республіки Польща, Литовської Республіки, Латвійської Республіки та Республіки Молдова, а також Міжнародний центр з хімічної безпеки (м. Варшава),  ООН, ОБСЄ та Інтерпол, тощо. Подібні навчання, учасники яких отримують як досвід комунікації з екстреними службами і місцевими органами  управління, так і  практичні навики з ліквідації НС різного рівня та виду, проходять в різних регіонах Ураїни.

28 вересня відбулися також тактико-спеціальні навчання на території будинку культури «Енергетиків», що в Запоріжжі. Персонал закладу спільно з рятувальниками ДСНС відпрацювали дії щодо ліквідації умовної пожежі на території культурних установ та об’єктів з масовим перебуванням людей.

Того ж дня на базі Національного університету цивільного захисту України, що у Харкові, відбувся навчально-методичний семінар з питань цивільного захисту. В рамках якого учасники (а це керівники територіальних громад у сфері освіти) відпрацьовували дії під час виявлення вибухонебезпечних предметів, небезпечних хімічних речовин, виникнення аварії на транспорті, надання домедичної допомоги та надання допомоги постраждалому після аварії тощо.

Водночас, 28 вересня у Кропивницькому, пройшли заняття з особовим складом Головного управління ДСНС області на вогневій смузі, в рамках яких виконалися такі нормативні вправи, як  перехід по горизонтальній естакаді із палаючою рідиною; підйом та спуск маршовими сходами, підйом та спуск по вертикальній драбині, тощо.

А 27 вересня у Кам`янець-Подільському відбулися тактико-спеціальні навчання на об’єкті з масовим перебуванням людей. Рятувальники тренувалися гасити умовну пожежу гуртожитку №5 Кам’янець-Подільського національного університету імені  Огієнка. Захід організовано з метою тренування особового складу пожежно-рятувальної служби щодо ліквідації пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей, а також вдосконалення взаємодії між оперативними службами міста.

Натомість курсантами 2-го курсу Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля у період з 27 вересня до 5 жовтня відпрацьовується робота в апаратах на стисненому повітрі у вогневому тренажері контейнерного типу «Вогневий модуль». Мета навчань – застосовування курсантами знань та вмінь на практиці, орієнтування ланки ГДЗС в непридатному для дихання середовищі, візуалізація розвитку внутрішньої пожежі та її небезпечних факторів, розвідка пожежі методом B-SAHF, оперування вогнегасними струменями. Під час проведення таких занять сертифіковані інструктори ЧІПБ докладають максимум зусиль, щоб якнайкраще підготувати майбутніх фахівців Служби порятунку.

А вже 30 вересня, на базі тренувального полігону Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС Рівненщини розпочинаються дводенні масштабні навчання рятувальників «Rescue Days Ukraine 2021».

Отже, різнопланові тренування та спільні навчання щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також оперативного реагування при виникненні НС на різних об’єктах, проводяться підрозділами ДСНС систематично й мають велике практичне значення, адже дозволяють  вдосконалити практичні навички та поглибити теоретичні знання  їх учасників.

ДСНС України

Схожі матеріали
Діяльність